Chia – moc ukryta w nasionkach

Na pewno wiele z was słyszało o cudownych właściwościach nasion Chia. Internet aż huczy o ich dobroczynnych właściwościach. Postanowiłam się im bardziej przyjrzeć.

Nasiona Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Jest to roślina, która pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Ich właściwości zdrowotne zostały już docenione przez plemiona Azteków.

Okazuje się, że są one skarbnicą substancji odżywczych. Mają więcej wapnia niż przetwory mleczne i więcej kwasów omega 3 niż łosoś! Niesamowite.

Poniżej przedstawiam Wam kilka dodatkowych zalet przemawiających za tym, że nasiona chia zaliczane są do super żywności.

  1. Dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i są niskokaloryczne

Już dwie łyżki nasion (28g) pokrywa 1/3 zapotrzebowania na najważniejsze minerały!

  1. Nasiona Chia zwykle uprawiane są ekologicznie, nie są poddawane genetycznej modyfikacji i są naturalnie wolne od glutenu.
  2. świetnym źródłem przeciwutleniaczy, czyli chronią komórki przez mutacją (działanie przeciwnowotworowe). Zapobiegają starzeniu się komórek, co pozwala dłużej cieszyć się nam młodością.
  3. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który działa jak „miotełka” w naszych jelitach, oczyszczając je.
  4. Nasiona wpływają korzystnie na naszą pamięć oraz koncentrację. Zawierają spore ilości kwasów omega 3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Ponadto wpływają pozytywnie w okresie ciąży, ponieważ wymienione kwasy odpowiadają za prawidłowy rozwój dziecka.

Kwasy omega 3 wpływają również na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej.

  1. Szałwia hiszpańska w połączeniu z wodą pęcznieje, więc działa podobnie jak siemie lniane. Wypełnia żołądek, czyli wydłuża czas odczuwania sytości. Teoretycznie więc, powinny one ułatwiać proces odchudzania (sprawa jest jednak dyskusyjna, ponieważ nie ma badań potwierdzających odchudzające działanie nasion)
  2. Nasiona chia są bogatym źródłem wapnia, dlatego odpowiadają za mocne kości i zęby.

Takie małe nasiona a tyle zalet! Czy są zatem złe strony tego produktu?

Po przeanalizowaniu wielu informacji dotyczących opisywanych nasion, wynika, że jest pewna ważna kwestia z nimi związana.  Ze względu na wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego (ALA), w szałwii hiszpańskiej, wzrasta prawdopodobieństwo rozwoju raka prostaty.

Po przeczytaniu tego artykułu jesteście już w stanie sobie odpowiedzieć czy warto sięgać po nasiona chia, czy jednak sobie odpuścić.

Na koniec chciałabym podać wam świetny przepis na koktajl z udziałem opisywanych nasion:

  • 2 łyżki nasion chia
  • Woda (do namoczenia nasion) lub mleko – szklanka
  • Borówki
  • Mleko (kokosowe/migdałowe)
  • Banan

Nasiona namocz w wodzie, lub mleku. Pozostaw tak namoczone nasiona na kilka godzin. Następnie dodaj do nich pozostałe składniki. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeżeli koktajl będzie za gęsty dodaj więcej mleka. Możesz udekorować przygotowany posiłek listkiem mięty i kilkoma borówkami. Smacznego!

Autor: mgr Urszula Jaczewska – dietetyk