Dieta fit

W ostatnich latach dość często bombardowani jesteśmy z różnych stron określeniem „być fit”. Warto zwrócić uwagę na znaczenie tego sformułowania. Wraz z określeniem „być fit” pojawiają się bowiem obrazy idealnie wyrzeźbionej sylwetki i pięknie zarysowujących się mięśni. Czy rzeczywiście powinno się nam to kojarzyć tak jednoznacznie? Przecież określenie fit odnosi się raczej do dobrej formy niż idealnej sylwetki i dobrze ukształtowanych mięśni. Mylenie pojęć jest na tyle powszechne, że czasami można odnieść wrażenie zacierania się między nimi granicy.

Fit oznacza ni mniej, ni więcej, a tyle, że ktoś odznacza się dobrą formą i kondycją fizyczną. Nie koniecznie musi być to związane z idealnie wyrzeźbioną sylwetką. Na uzyskanie dobrej formy, dzięki której będziemy mogli chwalić się, że „jesteśmy fit” składa się odpowiednio dostosowany do wieku, płci oraz sprawności fizycznej trening, a także właściwie zbilansowana dieta. Choć ten drugi czynnik bywa często zaniedbywany, warto pamiętać, że najlepsze efekty w drodze do dobrej kondycji osiągniemy, łącząc aktywność fizyczną z odpowiednim sposobem żywienia.

Dostosuj dietę do swoich potrzeb

Na początek warto uświadomić sobie, że potrzeby żywieniowa każdego z nas mogą być zupełnie odmienne. Osoby poświęcające dużo czasu na intensywne treningi będą potrzebować diety wysokobiałkowej, a więc zdecydowanie innej od tych, którzy ćwiczą hobbystycznie.

Różnice w diecie mogą wynikać nie tylko z trybu życia i sposobu treningu, ale również indywidualnych preferencji oraz względów zdrowotnych. Na sposób odżywiania bardzo często wpływać będą przewlekłe choroby, które w ryzach utrzymać można jedynie poprzez odpowiednio dostosowaną dietę.

Cukrzyca, alergie pokarmowe, celiakia to tylko niektóre z przyczyn wymuszających konieczność wprowadzenia, niekiedy bardzo restrykcyjnych diet. Warto jednak pamiętać, że pozostając na diecie cukrzycowej, bezglutenowej, czy eliminacyjnej, nadal można postarać się, by posiłki były zdrowe, smaczne i zróżnicowane, a do tego dobrze wpisywały się w określenie „fit”.

Warzywa i owoce

Podstawą każdej diety, o ile nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych, powinny być zawsze owoce i warzywa. Odpowiednia ilość zawartych w nich witamin i minerałów w istotny sposób wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Najlepszym okresem dla urozmaiconej oraz bogatej owocowo-warzywnej diety pozostaje lato i jesień. Wtedy dostępność różnorodnych produktów pochodzenia rolnego jest największa.

Sezonowość wielu upraw zmusza nas w zimie do poszukiwania alternatywny dla świeżych warzyw i owoców. Warto pamiętać wtedy o mrożonkach, które, choć dostarczają nieco innych doznań smakowych, to wciąż są bogate w ważne dla naszego zdrowia składniki.

Błonnik

W walce z problemami ze strony układu pokarmowego, pamiętajmy o błonniku. Wspomagając perystaltykę jelit i oczyszczając organizm z zalegających w jelitach resztek, istotnie poprawia samopoczucie osób, które włączają go do diety. Błonnik przyjmuje różną postać. Można spożywać go w postaci warzyw i owoców, otrębów, płatków owsianych itp. Popularnym pomysłem na fit śniadanie ze sporą dawką błonnika są płatki owsiane z naturalnym jogurtem oraz otrębami, orzechami i owocami.

Woda

Dla zdrowia i dobrego samopoczucia konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej postawić na niegazowaną wodę, która nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale zaznacza też swój dobroczynny wpływ na organizm.

Woda jest naturalnym płynem, który nie zawiera żadnych dodatków. Pozbawiona cukru, a co za tym idzie zbędnych kalorii, doskonale wpisuje się w potrzeby diety fit. Powinna być najważniejszym źródłem dostarczanych organizmowi płynów, najlepiej w ilości ok. 1,5 litra dziennie.

Woda jest sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę oraz dobrą kondycję.

Regularne posiłki i zróżnicowana dieta

Bardzo ważne dla zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia oraz kondycji jest spożywanie regularnych posiłków. Zaniedbania w tej materii mogą niekorzystnie odbić się na organizmie.

Najlepiej, jeśli możemy zorganizować plan dnia w taki sposób, by znaleźć czas na pięć posiłków, ułożonych w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia (co ok. 3 godziny).

Szczególnie ważna dla zdrowia i dobrej kondycji jest również różnorodność diety. Urozmaicanie posiłków i dbałość o to, by nie zabrakło w nich żadnego z istotnych dla zdrowia składników, powinno być priorytetem przy ustalaniu menu.

Skorzystaj z wiedzy innych

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na pomoc dietetyka w ustawieniu dostosowanej do swoich potrzeb diety. Takie decyzje najczęściej podyktowane są niską efektywnością stosowanego dotychczas menu, które w połączeniu z aktywnością fizyczną nie daje oczekiwanych rezultatów.

Wiedza i doświadczenie profesjonalisty pomaga wprowadzić właściwe zwyczaje żywieniowe oraz dostosowaną do konkretnej osoby dietę.

Choć założenia wyznaczające prostą drogę do osiągnięcia smukłej sylwetki nie wydają się trudne do realizacji, wielu osobom brakuje determinacji i silnej woli, by wytrwać w swoich postanowieniach. Warto uświadomić sobie, że wytrwałość to ważny czynnik, bez którego uzyskanie fit figury może okazać niemożliwe.

Jeśli poszukujesz więcej informacji o zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie, zajrzyj na stronę EatZone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.