Ogród jak apteka

Obecnie apteki są najbardziej dochodowymi sklepami. Kupowane są w nich nie tylko leki, ale również suplementy diety, czyli witaminy, środki wzmacniające, tabletki przeciwbólowe itd. Tymczasem można rozejrzeć się po własnym ogrodzie i znaleźć w nim odpowiednich syntetycznych leków – zdrowe leki z ogrodowej apteki.

Piękny ogród to nasze marzenie. Każdy chce się nim chwalić, mieć okazałe rośliny, wspaniałą trawę czy jędrne i zdrowe warzywa i owoce. Niestety wymaga to wielu starań i dbałości o prawidłową pielęgnację każdej rośliny. Całe szczęście, gdy stworzymy roślinom odpowiednie warunki, odpłacą się nam pięknem i zdrowiem.

Wszystkie walory ogrodu

Wspominając o walorach zdrowotnych roślin ogrodowych należy powiedzieć, że największe możliwości i wartości prozdrowotne ma ogródek ziołowy. Na rabatach ziołowych rośliny nie tylko pięknie wyglądają, ale są również aromatyczne i niezwykle smaczne. Warto zadbać o zioła, bowiem mogą rosnąć praktycznie na każdej glebie, którą ewentualnie wzbogaca się o naturalne nawozy organiczne. Ziemia pod nasadzenia ziół powinna być przepuszczalna, średnio zasobna w składniki mineralne, o odpowiedniej strukturze oraz nasłonecznione. Zbyt zasobne gleby powodują zły rozwój roślin a ziemia gliniasta, sprzyja gniciu ziół. Warto założyć grządkę ziołową na wystawie południowej lub zachodniej szczególnie, gdy sadzimy rośliny wieloletnie i marzą nam się zimujące w gruncie zioła.

Zioła można uprawiać nie tylko na grządce ziołowej, ale również w uprawie współrzędowi z warzywami, losowo między roślinami uprawnymi czy w pojemnikach przy uprawach balkonowych czy tarasowych. Dzięki temu mamy możliwość praktycznie całorocznego dostępu do ziół.

Zaskoczenie prosto z ogrodu

Mało kto zdaje sobie sprawę, że praktycznie każda roślina posiada właściwości prozdrowotne. Od tradycyjnych ziół po ziemniaki, marchew i buraki. Z roślinami tymi musimy jedynie postąpić tak, aby uzyskać z nich najważniejsze i najlepsze związku. Przygotowujemy więc:

  • Napary – to zioła zaparzane w gorącym naczyniu do momentu ostudzenia

  • Odwary – to zagotowane z wodą zioła, odcedzone i ostudzone

  • Nalewki – to zioła zalane 70% alkoholem i odstawione na max 7 tyg., potem zlane do ciemnych butelek

  • Maceraty – to zioła zalane letnią wodą i odstawione na max 10 godz.

  • Okłady – papki robione z ziół śluzowych i nakładane na chore miejsce

  • Kompresy – to zioła gotowane przez 20 min i nakładane na chore miejsce w bawełnianej ściereczce

  • Octy ziołowe – zioła w octach winnych lub owocowych, stosowane do przemywania lub do przygotowania jedzenia

  • Kataplazmy – robione z nasion lnu lub kwiatów lipy papki, gotowane, nakładane w bawełnianej ściereczce

  • Maski ziołowe – to zioła podgrzewane z wodą do konsystencji pozwalającej nanieść maskę na twarz

Niektórych roślin nie musimy przerabiać a ich bezpośrednie zastosowanie w równym stopniu działa pozytywnie na organizm. Do takich roślin należą: szałwia, czosnek, maruna, jeżówka, melisa czy mięta. Również dzika róża, lipa, rumianek czy krwawnik. Do grupy tej należą również warzywa i owoce, dostarczające do organizmu wszystkie składniki mineralne, łącznie ze zdrowymi cukrami.

Na każdą dolegliwość odpowiednie zioło

  • Na przeziębienie możemy zastosować czosnek, chrzan, czarną porzeczkę

  • Na choroby serca stosujemy aronię, szpinak czy suszone morele i miód

  • Na choroby wątroby pomoże zielony groszek, burak z chrzanem

  • Przy bólach głowy zbawienne będą wiśnie

  • Wysoki cholesterol obniży cebula, jabłka czy fasola

  • Z biegunkę pomoże marchew, jagody, suszone śliwki czy kukurydza oraz jabłka

  • W kłopotach z układem moczowym dobre są brzoskwinie, ogórki, rzeżucha

  • W wyczerpaniu niezbędne okażą się owies i rozmaryn

  • Słabe krążenie poprawi rozmaryn i szpinak

  • Depresję pomoże zwalczyć ogórecznik oraz melisa

A to jedynie przykłady.

Praktycznie każde warzywo wpływa pozytywnie na jakość życia człowieka, na jego o zdrowie i kondycję. Soki warzywne i owocowe poprawiają perystaltykę jelit, zmniejszają łaknienie, oraz regulują przemianę materii. Nawadniają ciało, spłycają zmarszczki, dbają o wzrok, krążenie krwi czy poziom cholesterolu. Są naprawdę bogatym źródłem witamin, składników odżywczych, a nawet enzymów.

  • Buraki wzmacniają odporność, szczególnie na choroby wirusowe

  • Botwina pomaga przy sklerozie, otyłości czy awitaminozie

  • Brukselka wzmacnia odporność

  • Cykoria poprawia trawienie i apetyt oraz pomaga walczyć z anoreksją

  • Dynia działa antyrobakowo, pomaga w anemii i trawieniu

  • Marchew wpływa pozytywnie na wygląd cery i zdrowie oczu

  • Kapusta wyciąga z organizmu gorączkę

  • Pietruszka wzmacnia przy anemii, niestrawnościach, wzdęciach czy reumatyzmie

  • Ziemniaki działają kojąco na rytm serca, ciśnienie krwi czy nadkwasotę.

To oczywiście jedynie przykłady. Można by wymieniać w nieskończoność. Na pewno warto postawić na dobrze skomponowane grządki zielne, które mogą dostarczyć wszystko, co aktualnie jest nam potrzebne w kuchni.

Autor artykułu:
Artykuł został przygotowany przez internetowy sklep meblowy Ogrodolandia. Sklep oferuje min. szeroki wybór mebli ogrodowych (http://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe), pergoli, donic ogrodowych i architektury ogrodowej.

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/v2.2/?id=http%3A%2F%2Fwww.kobiecybialystok.pl%2Fogrod-jak-apteka%2F): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /kobiecybialystok/wp-content/themes/ideaweb/template-parts/social-media.php on line 14