Pierogi z serkiem wiejskim


fot. OSM Piątnica

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 ml letniej wody

 

Składniki do farszu:

  • 650 g ugotowanych i obranych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 sztuki Serka wiejskiego OSM Piątnica 120 g
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniak przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na koniec smażenia dodać łyżkę masła i odstawić do przestygnięcia. Do ziemniaków dodać odsączony z płynu i przepłukany na sitku pod bieżącą wodą serek wiejski, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
  3. Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.
  4. Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym boczkiem lub tylko z rozpuszczonym masłem

 

Smacznego!