Jaki pojemnik na żywność wybrać?

Cieszące się od kilku lat popularnością pojemniki na żywność znacznie ułatwiły przechowywanie ulubionych smakołyków. Nie dość, że nie zajmują niepotrzebnego miejsca w lodówce, to jeszcze znacznie ułatwiają transport jedzenia. W sprzedaży dostępne są pojemniki nie tylko o różnych rozmiarach i kształtach, ale także te wykonane z wielu materiałów. W które z nich warto zainwestować?

Pojemniki metalowe na artykuły sypkie

Pojemniki metalowe fantastycznie sprawdzają się w przechowywaniu artykułów sypkich – bułki tartej, mąki, cukru, płatków owsianych i kukurydzianych oraz sezamu czy płatków  migdałowych. Ze względu na szczelność można w nich trzymać także herbatę oraz kawę – bez obawy, że stracą one swój niepowtarzalny zapach i aromat. Metalowe pojemniki wykorzystuje się też do przechowywania słodkości, np. pierników, herbatników i różnego rodzaju ciastek. Wszystko ze względu na wspomnianą już szczelność, dzięki której wypieki długo zachowują świeżość (nawet przez kilka miesięcy!) i kruchość. Czy w metalowych pojemnikach można umieszczać dania i sałatki? Zdecydowanie nie. Składniki zawarte w niektórych potrawach (zwłaszcza w tych kwaśnych) mogą wejść w kontakt z metanem, tworząc niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne.

Do lodówki tylko pojemniki ze szkła hartowanego

Pojemniki takie jak Bormioli Rocco Frigoverre Evolution, czyli te wykonane ze szkła hartowanego, mają liczne zastosowania. Jednak najbardziej sprawdzają się w przechowywaniu smakołyków  w lodówce. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na właściwości szkła. Po pierwsze, jest to materiał w pełni ekologiczny. Po drugie, szkło hartowane jest bezpieczne dla zdrowia – nie wchodzi w kontakt z żywnością. Co więcej, pojemniki ze szkła hartowanego odporne są na odbarwienia i nie zatrzymują zapachu dań i przekąsek. Po trzecie, w tego typu pojemnikach można również mrozić jedzenie oraz podgrzewać je w mikrofalówce. Ze względu na wagę raczej nie nadają się do zabierania na wycieczki czy do pracy.

Pojemniki z tworzywa sztucznego na lunch boxy

Zdecydowanie największą popularnością cieszą się pojemniki z tworzywa sztucznego. Wszystko ze względu na stosunkowo niską cenę, lekkość oraz duży wybór. Pojemniki z tworzywa sztucznego nie rdzewieją, nie mogą się stłuc i są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Większość z nich nadaje się do podgrzewania w mikrofalówkach. Można je też myć w zmywarkach. Duży wybór powoduje, że nie ma problemu ze znalezieniem pojemnika do przechowywania dań makaronowych i ryżowych, kanapek, deserów, zup oraz owoców i warzyw. Niestety, kupując tego typu pojemniki, trzeba mieć na uwadze, że dość szybko się odbarwiają, dlatego trzeba je regularnie wymieniać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.