Polskie superfoods – najzdrowsze polskie produkty

Quinoa, nasiona chia i jagody goji pojawiły się w supermarketach na całym świecie. Jednak możemy znaleźć dużo produktów spożywczych o podobnych wartościach odżywczych, ale za niższą cenę. Warto zapoznać się z produktami polecanymi przez polskich dietetyków i kucharzy, ale jednocześnie nie zrujnują naszego budżetu.

Proso

Kasza jaglana przyrządzana jest z prosa. Jest smaczne i pożywne. Można z niego przyrządzić niezliczoną ilość potraw, od hamburgera po czekoladowy pudding. Jest bogate w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, nie wspominając o tym, że jest zdrowym źródłem niezbędnych tłuszczów. Regularne jedzenie prosa wiąże się z lepszym zdrowiem serca, niższym ryzykiem cukrzycy i kontrolą poziomu cholesterolu. Warto go włączyć do naszej diety.

Buraki ćwikłowe

Są bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest doskonałym źródłem witamin K, A, E, B2, B6 i C. Zawiera dużo magnezu, wapnia, miedzi, manganu, potasu i żelaza. Świetnie nadają się do regulacji poziomu cukru we krwi i ma właściwości przeciwzapalne. Warto spróbować pysznego czerwonego barszczu z buraków ćwikłowych.

Kiszona kapusta

Jest wypełniona dobrymi bakteriami, które mogą poprawić trawienie. Dlatego powinna się znaleźć na naszej liście zakupów. Można ją połączyć z marchewkami i jabłkami, które zrównoważą kwaskowaty smak. Jeśli nie mamy czasu na gotowanie, możemy ją jeść prosto ze słoika jako zdrową przekąskę. Upewnijmy się tylko, że nie jest pasteryzowana, ponieważ ten proces obniża wartość odżywczą.

Rzepa

Jest pełna witamin i minerałów. Zawiera mnóstwo witaminy A, K, C, E, B1, B3, B5, B6, B2, manganu, potasu, magnezu, żelaza, miedzi i wapnia. Stanowi doskonałą przekąskę. Można z niej też przygotować pyszną sałatkę. Po prostu zetrzyjmy rzepę, dodajmy odrobinę majonezu lub kwaśną śmietanę i doprawmy do smaku solą i pieprzem.

Kalarepa

Kalarepa dostarcza wielu składników odżywczych i witamin. Jest to warzywo o nieatrakcyjnym wyglądzie, jednak jest smaczne i pożywne. Działa nie tylko jako środek wspomagający odchudzanie, ponieważ ma niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika, ale także chroni wzrok. Zapewnia też mocne kości, nerwy i mięśnie.

Aronia

Jeśli borówki, truskawki i maliny stały się już podstawą w Twojej kuchni, nadszedł czas, aby wprowadzić aronię do diety. Mają co najmniej trzy razy więcej antyoksydantów niż porzeczki. Polska jest największym eksporterem aronii na świecie i kontroluje prawie 90% udziału na światowym rynku. Poprawiają krążenie krwi i wyrównują ciśnienie krwi. Pomagają w utracie wagi. Mają także właściwości przeciwzapalne i chronią przed infekcjami układu moczowego. Z aronii możemy zrobić pyszne dżemy.

Pietruszka

Jeśli myślisz, że pietruszka jest tylko ładnym dodatkiem, możesz być zaskoczony, gdy zobaczysz, jak to niepozorne warzywko jest pełne antyoksydantów i witamin. Niezależnie od tego, czy wolisz liście, czy korzeń, istnieje wiele sposób na wprowadzenie pietruszki do swojego menu. Zmiksujmy w puree, upieczmy lub dodajmy do zup lub sałatek. Jakikolwiek sposób wybierzemy, Twój układ trawienia, poziom cholesterolu i zdrowie serca na pewno się poprawią. Jest naturalnym środkiem detoksykującym, moczopędnym, antyseptycznym i przeciwzapalnym. Zawiera związki fenolowe, flawonoidy przeciwutleniające, olejki eteryczne, takie jak mirystycyna i apiol i różne składniki odżywcze, takie jak witamina C, A i K.

Sklep z Polskimi produktami
Artykuł został przygotowany przez pl.polskiesklep.de oferujący Polskie produkty z dostawą do domu w Niemczech.