Staropolskie potrawy i dania Wielkanocne – jak je przygotować?

Okres przedwielkanocny to ostatni moment na wybór potraw oraz deserów wielkanocnych. Z okazji tych szczególnych świąt warto pochylić się zwłaszcza nad tradycyjnymi, staropolskimi daniami. Do ich przygotowania niezbędne będą różne składniki i produkty, których zakup warto zaplanować.

Tradycyjne składniki

Staropolskie potrawy na Wielkanoc powstają przede wszystkim z tradycyjnych, nierzadko regionalnych składników oraz wyrobów. W wielu rejonach, na przykład na Wielkopolsce, klasyczne staropolskie śniadanie wielkanocne składa się z suchego chleba z solą oraz kawy, w której na deser maczano pokrojony słodki placek. W ciągu dnia podawane są także wędliny z octem i oliwą, rozmaite warzywa oraz jaja. Do dziś Polacy dzielą się święconym jajkiem, jak opłatkiem. Jako zarodek nowego życia, symbolizuje ono początek zmian, a zarazem nieprzemijalność ludzkiej duszy. Poza święconką, warto jednak podać rodzinie oraz gościom również inne tradycyjne specjały.

Wielkanocne zakupy

Aby nie popaść w przedświąteczną panikę, warto dobrze przygotować się do Wielkanocy. Kluczem do sprawnego zrobienia wszystkich potrzebnych zakupów jest ich odpowiednie zaplanowanie. Już na samym początku przygotowań warto zadecydować, jaki potrawy podane zostaną na wielkanocnym stole. Niektóre z potrzebnych do nich składników mogą już wcześniej znajdować się w domu, jednak niektóre z pewnością wymagać będą uzupełnienia zapasów. Poszczególne produkty warto pogrupować według konkretnych kategorii, osobno zapisując przetwory, nabiał czy warzywa. Tak dokładna lista znacząco ułatwia poszukiwanie towarów podczas zakupów. Dobrym pomysłem jest zaznaczenie tych produktów, które mają największy priorytet. Niektóre lepiej zakupić na kilka dni przed świętami, a inne jak najpóźniej.

Trendy cenowe

Dzięki spadkowi bezrobocia, podniesieniu pensji minimalnej oraz świadczeniom z programu Rodzina 500plus, siła nabywcza Polaków nieco się zwiększyła. Sprzyja to jednak podwyższeniu cen towarów, również w okresie sprzedaży przedświątecznej. Sieciom sklepowym zależy na wysokich pozycjach w rankingach cenowych, a najwięcej tych zestawień powstaje właśnie w okolicy świąt wielkanocnych oraz bożonarodzeniowych. Promocyjne ceny produktów spożywczych skutecznie kształtują opinie konsumentów, które pozostają niezwykle ważne dla wizerunku cenowego sklepu. Podczas zakupów warto zachować świadomość, porównując ze sobą składy produktów i wybierać towar oferujący najwyższą jakość.

Staropolskie potrawy Wielkanocne

Jedną z najbardziej tradycyjnych polskich potraw wielkanocnych jest żurek. W Wielkopolsce przygotowany jest w formie klasycznej, w Galicji i na Lubelszczyźnie uzupełnia się go podsuszanym w piecu białym serem, a górale warzą go w serwatce i robią w ten sposób zupę oscypkową. Aby żurek był smaczny, warto samodzielnie przygotować zakwas i zadbać o dobrą, wiejską kiełbasę. W województwie świętokrzyskim od lat przyrządza się z kolei tzw. dzionie rakowskie, czyli pieczoną w jelicie wołowym lub wieprzowym kiszkę. Popularnym daniem wielkanocnym jest także chrzanówka, gęsta zupa z chrzanu, wędlin oraz jajek, przygotowana głównie w Małopolsce. Do najbardziej delikatnych wielkanocnych dań należą natomiast medaliony z polędwicy cielęcej obtoczonej w bułce oraz jajku, smażone na maśle i posypane serem. Często przyrządza się również cielęcinę pieczoną, marynowaną polędwicę czy tradycyjną białą kiełbasę. Klasyczną wielkanocną potrawą jest ponadto pasztet staropolski, przygotowywany z karkówki uduszonej razem z boczkiem, dziczyzną, warzywami, grzybami oraz przyprawami.

Tradycyjne polskie desery na Wielkanoc

Polskie stoły od wieków uginają się pod ciężarem wielkanocnych deserów, pośród których szczególne miejsce zajmują wypieki. Do najbardziej tradycyjnych staropolskich ciast należą strucle, jajeczniki oraz kołacze. W najbogatszych domostwach, z okazji Wielkanocy podawane były również torty. Wciąż za najpopularniejsze uchodzą jednak baby, które wypiekane mogą być na różne sposoby. Współczesne gospodynie również obecnie chętnie przyrządzają ten szczególny wyrób cukierniczy. Do najpopularniejszych należą baby migdałowe, ozdobnie lukrowane oraz królewskie, które wypiekane mogą być z białego, ciemnego lub różowego ciasta. Wiele wielkanocnych deserów doprawianych było szafranem, w celu nadania im złocistej barwy. Smakowitym i łatwym do przyrządzenia deserem jest także staropolski sękacz uzupełniony rumem oraz migdałami, który przygotować można w tortownicy.

Wielkanocne zakupy

Ostatnie dni przed świętami mogą być bardzo stresujące, a nawał obowiązków nie ułatwia przyrządzania wielkanocnych potraw i deserów. Problemem mogą być także oferty marketów, które w tym szczególnym okresie starają się wykorzystać sytuację i podnoszą ceny produktów spożywczych. Aby uniknąć nieprzyjemnych tłumów, wybrakowanych półek oraz przepłacania, warto zdecydować się na zakup przez internet. Taką ofertą dysponują na przykład delikatesy w Warszawie K&M. Można złożyć u nich zamówienie na rozmaite artykuły i produkty spożywcze, a wszystkie zakupy zostaną dostarczone pod wskazany adres szybko i terminowo.

Autor artykułu
Artykuł przygotowany przez sieć sklepów z Warszawy KM Delikatesy oferujących możliwość zakupów online z dowozem do klienta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.