Rodzaje i właściwości zielonej herbaty

Herbata wykazuje działanie pobudzające, choć odpowiednio przyrządzona potrafi także uspokajać i wyciszać. Zawiera witaminy, mikroelementy, przeciwdziała starzeniu i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Z pewnością jest jednym z najzdrowszych napojów, a jej odpowiednie parzenie pozwala wydobyć z niej nie tylko aromat i smak, ale także maksimum pozytywnych właściwości.

Jedną z najzdrowszych odmian jest zielona herbata. Aby powstała, zebrane z krzewu liście muszą być przerobione najdalej w ciągu godziny od momentu zerwania. Liście zielonej herbaty nie są poddawane procesowi fermentacji, która zmienia nie tylko jej kolor, ale także smak i właściwości. Liczne badania wykazały, że herbata zapobiega w dużym stopniu demencji starczej i potrafi przedłużyć ludzkie życie nawet o trzy lata. Szczególne miejsce napar ten zajmuje w kulturze japońskiej- mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni utrzymują, że 4-10 filiżanek czarnej lub zielonej herbaty zapewnia im doskonałe zdrowie, długie życie i sprawność umysłową. W Polsce zielona herbata jest coraz bardziej dostępna, także w różnych smakowych odmianach.

Herbata zawiera cenne polifenole, które „wychwytują” toksyczne związki chemiczne z naszej krwi, wiążą się z nimi, a następnie są wydalane przez organizm. Można zatem przyjąć, że napój „sprząta” nasze ciało od wewnątrz. Zielona herbata bardzo korzystnie wpływa na wygląd skóry, dlatego też często znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Głównie chodzi tutaj o duże stężenie antyoksydantów, które odsuwają w czasie pojawianie się zmarszczek. Wyciąg z zielonej herbaty ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, reguluje funkcjonowanie gruczołów łojowych na skórze, dlatego jest polecany skórze trądzikowej i przetłuszczającej się. Nie wszyscy wiedzą, że zielona herbata potrafi zmniejszać negatywne skutki promieniowania słonecznego. Warto zatem przed wyjściem na plażę wypić kubek naparu, który pomoże nam podnieść właściwości obronne skóry.

Herbata zawiera teinę, która ma podobne działanie, jak kofeina w kawie. Teina pobudza, orzeźwia, przygotowuje umysł do wysiłku, likwiduje uczucie wyczerpania i zmęczenia. Związek ten potrafi także w pewnym stopniu zmniejszać bóle różnego pochodzenia, zwłaszcza te występujące w okolicach jamy brzusznej. Aby herbata miała powyższe właściwości, należy parzyć ją krótko- do trzech minut. Po tym czasie następuje rozkład teiny, a do naparu przedostają się związki powodujące relaks i rozluźnienie. W Japonii szczególne miejsce zajmuje zielona odmiana herbaty, z której wykonuje się różnego rodzaju napoje i potrawy (od deserów, po dania wytrawne).

Dbając o zdrowe odżywianie należy pamiętać nie tylko o jedzeniu, ale także właściwym nawadnianiu organizmu. Nie zawsze musi być to wyłącznie woda.

Autor artykułu:
Artykuł został przygotowany przez internetowy sklep z yerba mate i herbatami Herbatkowo – pasjonatów bio naparów, herbat i yerba mate.