Sezon grillowy – jak się do niego przygotować?


Obraz Free-Photos z Pixabay

Lato to czas, który chętnie spędzamy na świeżym powietrzu. Idealną okazją ku temu jest grillowanie, podczas którego integrujemy się z rodziną i przyjaciółmi. Zobacz, jak właściwie przygotować się do sezonu grillowego, aby nic Cię nie zaskoczyło w trakcie spotkania w ogrodzie.

 

Rzeczy niezbędne do grillowania

W zależności od tego, z jakiego grilla zamierzamy się korzystać, lista rzeczy niezbędnych do grillowania może się od siebie nieznacznie różnić. Klasyczne grille ogrodowe wymagają od nas głównie węgla lub brykietu oraz czegoś, czym go rozpalimy. Ten pierwszy stosunkowo nietrudno jest rozpalić, jednak dość szybko się wypala, z kolei brykiet pali się znacznie dłużej, jednak aby uzyskać właściwą temperaturę, trzeba się trochę napocić. Aby przyspieszyć proces, można wyposażyć się w pomocne rozpałki. Dzięki nim można znacznie szybciej osiągnąć żar, który będzie utrzymywał się dość długo.

Wybierając odpowiednie grille ogrodowe dla siebie, warto jest zastanowić się nad tym, ile osób będzie z nich korzystać. Użytkowanie niewielkiego rusztu może być dość uciążliwe, szczególnie wtedy, gdy planujemy przyrządzać potrawy dla większej grupy. Znacznie lepiej jest wtedy postawić na grille ogrodowe prostokątne, które można z łatwością przesuwać dzięki wbudowanym kółkom. Optymalnie, gdy ruszt wyposażony został w rączki, dzięki którym można szybko zmienić położenie pożywienia, gdy pojawi się zbyt duży ogień lub żar będzie się wygaszał. W zależności od tego, co planujemy przyrządzać, należy zwrócić uwagę na gęstość rusztu i układać produkty w sposób prostopadły.

 

Przydatne akcesoria

Żeby zwiększyć komfort przygotowywania dań z grilla, dobrze jest zgromadzić wokół siebie kilka narzędzi. Kontrolę grillowanych produktów pomogą zapewnić szczypce, przy pomocy których można sprawnie obrócić lub zdjąć mięso i warzywa. Powinny być wykonane z materiałów odpornych na wysokie temperatury, by nie stopić się w trakcie użycia. W przypadku mięsa do burgerów sprawdzą się płaskie łopatki, dzięki którym nie będzie mowy o rozklejeniu się mięsa.

W trakcie grillowania dobrze jest mieć zawsze pod ręką choć jeden nóż, który może służyć do nacinania kiełbasy. Nie powinno zabraknąć zapasowego talerza lub miski, w których wylądują gotowe produkty. Aby zadbać o jakość potraw, dobrze jest skorzystać ze specjalnych aluminiowych tacek, które znacznie ułatwiają obróbkę pożywienia. Dodatki warzywne można z łatwością zamienić w fikuśne szaszłyki, o ile wśród naszych akcesoriów znajdą się długie wykałaczki. Do sprawniejszego nakładania marynaty przydatny okaże się pędzel z silikonu. Grillowanie czas zacząć!