Słodkie lata 80.

Murzynek ciasto pewniak, banalne w wykonaniu i pyszne. Z dodatkiem wiśni z syropu i z polewą z mlecznej czekolady idealne na każdy dzień bez okazji. To jedno z ciast i deserów flagowych lat 80-tych, obok Wuzetki, Kogla mogla, Zebry, Bloku czekoladowego, Kremu Sułtańskiego i Domku baby Jagi. Przegryzane na potańcówkach i prywatkach przy hitach Patrick’a Swayze, George’a Michael’a, Bonnie Tyler, Cyndi Lauper i Eurythmics. Pamiętam swoją sis z trwałą, w sukience w grochy i braciaka z frotką na głowie. Buhaha! To były czasy.

Murzynek

Składniki: masło 250g, cukier 320g, kakao 4 płaskie łyżki, 0,5 szklanki wody, domowy cukier waniliowy 1 łyżka, 100g czekolady gorzkiej min 70% kakao, przesiana mąka pszenna 315g, proszek do pieczenia1,5 łyżeczki, 4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)

Dodatkowo: Wydrylowane wiśnie z syropu

Polewa: 100g czekolady mlecznej, 5 łyżek śmietanki

Robota: Piekarnik rozgrzać do 180 stC. Masło rozpuścić razem z wodą, kakao, cukrem, cukrem waniliowym i czekoladą gorzką. Mieszać rózgą do zagotowania. Odstawić z ognia. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i dosypać przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać aż nie będzie widać surowej piany. Przelać ciasto do szerokiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie wiśnie.

Piec około 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, na którym nie będzie już surowego ciasta. Trzeba uważać, żeby nie przesuszyć ciasta.

Polewa: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietanki. Po upieczonym gorącym cieście rozprowadzić polewę.

Wuzetka

Składniki na biszkopt: 7 jaj , 1 szklanka cukru , 2/3 szklanki gorzkiego kakao, 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

Syrop: 1/2 szklanki cukru, sok z cytryny i rum

Krem: 1 litr śmietany kremówki 36%, 3/4 szklanki cukru pudru, 16g cukru waniliowego, opcjonalnie: 250g serka mascarpone

Polewa: 200 g śmietanki 36%, 200g czekolady deserowej , 1/2 szklanki marmolady wieloowocowej lub śliwkowej

dodatkowo: marmolada wieloowocowa lub śliwkowa

Robota: Zaczynamy od biszkoptu. Jaja ubij z cukrem na jasną puszystą masę. Jak już będzie gotowa, nie przerywając ubijania dodawaj po łyżce mąki uprzednio przesianej i wymieszanej z kakao. Kiedy w cieście zaczną pojawiać się bąble można przelewać je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 170stC piekarniku.

W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy syrop. Cukier zagotowujemy z sokiem z cytryny i dodajemy rum. Studzimy.

Następnie ubijamy krem. Schłodzoną śmietankę wlewamy do misy robota i ubijamy razem z cukrem i mascarpone na sztywny krem. Należy uważać, żeby się nie zagapić i nie ukręcić masła. Krem wkładamy do lodówki.

Gotowy biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Nasączamy dolny blat syropem. Smarujemy go warstwą marmolady, nakładamy krem. Przykrywamy drugim blatem, nasączonym i posmarowanym od wewnętrznej strony marmoladą. Lekko dociskamy.

Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy po cieście i pozostawiamy do wystygnięcia.

Kogel mogel

Składniki: 2 żółtka, 4 łyżki cukru

Robota: Żółtka ucieramy z cukrem na jasną piankę.

Zebra

Składniki na masę ciemną: masło 125g, cukier 160g, kakao 4 płaskie łyżki, ¼ szklanki wody, domowy cukier waniliowy ½ łyżki, 100g czekolady gorzkiej min 70% kakao, przesiana mąka pszenna 157,5g, proszek do pieczenia3/4 łyżeczki, 2 jaja (oddzielnie żółtka i białka)

Składniki na masę białą: masło 125g, cukier 160g, ¼ szklanki wody, domowy cukier waniliowy ½ łyżki, przesiana mąka pszenna 157,5g, proszek do pieczenia3/4 łyżeczki, 2 jaja (oddzielnie żółtka i białka)

Robota: Zebrę robi się jak murzynka, należy oba ciasta gotować. Do ostudzonej masy czekoladowej dosypać przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać aż nie będzie widać surowej piany. Identycznie zrobić ciasto białe. Gotowe ciasta przelewać po chochli do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciasto lać na środek blachy, na zmianę raz jasne, a raz ciemne.

Piec około 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, na którym nie będzie już surowego ciasta.

Blok czekoladowy

Składniki: 250g mleka w proszku, garść posiekanych orzechów (np. laskowych, migdałów), garść rodzynek, 90g krakersów, 120g wody, 80g masła, 5 łyżek kakao, 80g cukru

Opcjonalnie dodatki: pieprz cayenne, suszone lub kandyzowane owoce (np. żurawina, ananas, wiśnia), wafle, kilka kropel aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego, klasyczne herbatniki

Robota: Mleko przesypać do dużej miski, dodać krakersy, rodzynki i inne smakowe dodatki. W garnku zagotować wodę, masło i kakao. Gorący płyn dodawać ratami do suchych składników. Cały czas mieszać aż powstanie plastyczna masa. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć z lodówki i oblać polewą czekoladową (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej) lub kroić na batony i każdy zanurzać w płynnej czekoladzie.

Krem Sułtański

Składniki: 500ml śmietanki kremówki 36%, 50g cukru pudru, 50g pokruszonych bez, 50g dużych rodzynek sułtańskich, 50ml rumu, 1,5 łyżki naturalnego kakao, 4 rurki do dekoracji

Robota: Rodzynki moczymy w rumie. W tym czasie ubijamy schłodzoną śmietankę razem z cukrem na sztywno. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i układamy na spodzie pucharków. Na nią wykładamy białą masę, posypujemy bezami i rodzynkami. Skrapiamy rumem i chłodzimy w lodówce. Tuż przed podaniem dekorujemy rurkami.

Domek Baby Jagi

Składniki na ciasto: 500g tłustego mielonego twarogu, 250 g masła, 120g cukru pudru, 1 łyżka kakao, 36 sztuk herbatników (ok. 1,5 paczki, czyli 150–180 g) , 1 łyżeczka cukru waniliowego lub odrobina aromatu

Składniki na polewę: 200 g śmietanki 36%, 200g czekolady mlecznej, opcjonalnie wiórki kokosowe

Robota: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Po łyżce nie przerywając miksowania dodajemy zmielony ser. Z jednej masy musimy otrzymać dwie: kakaową i waniliową. Dlatego całość dzielimy i do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej odrobinę cukru waniliowego lub aromatu. Ciastka układamy w określony sposób. Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy po 6 ciastek. Wykładamy masę białą (zostawiając około 3 łyżek). W ten sam sposób układamy drugą warstwę herbatników na waniliowej masie. Na herbatnikach układamy masę kakaową, a przez środek w linii wykładamy pozostałą masę waniliową. Teraz najtrudniejsze. Boki składamy w trójkąt. Podnosimy po bokach folię aluminiową ku górze. Wygładzamy ciasto i schładzamy w lodówce tak aby stężało.

Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy po schłodzonym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia. Posypujemy wiórkami kokosowymi wedle uznania.

Gotowy domek ponownie schładzamy.