Smaki Podlasia w świątecznym wydaniu. Poznaj najlepsze regionalne PRZEPISY!

Dziś rozpoczynamy kolejny cykl kulinarny. Tym razem przedstawimy trzy podlaskie smaki, które często są przyrządzane na święta Bożego Narodzenia. W dzisiejszej odsłonie kulebiak. Kolejno piernik oraz kutia.

Przygotowując się do przedstawienia dzisiejszego cyklu przeanalizowałam wiele źródeł. Jak się jednak okazuje poszukiwanie świątecznych potraw podlaskich, a nie tylko powszechnie za takie uważanych, okazało się niełatwym zadaniem.

Jak udało się odnaleźć w zapiskach Muzeum Podlaskiego z tradycyjnymi świętami od dawna związane były potrawy wywodzące się z tradycji stołów szlacheckich i włościańskich, na którą wskazują chociażby wszystkim znany karp czy pierogi. Położenie Białegostoku i wielość narodowości, które go zamieszkiwały sprawiło jednak, że wigilijny stół podlaski stał się  wielokulturowym stołem żydowsko-rusko-niemiecko-litewskim. To stąd w wielu domach poza tradycyjnymi pierogami, karpiem w galarecie czy barszczem z uszkami przygotowuje się także kulebiak, kutię czy słodkie pierniki mające w sobie domieszkę wspomnianej wielokulturowości.

I to właśnie te trzy potrawy, które wydały mi się zdecydowanie mniej popularne niż pierogi z kapustą, wybrałam do naszego kulinarnego cyklu.

Dziś rozpoczynamy przepisem na kulebiak. W kolejnych odsłonach kutia i na deser pierniki. Potrawy jak zawsze na nasze zamówienie przygotowuje i sprawdza białostocka blogerka kulinarna Joasia Kodłubańska.

 

Przepisy znajdziesz tu:

 

Kulebiak

 

 

(J)