Sylwestrowe przekąski z piekarnika

Sylwester tuż-tuż, a Ty dalej nie wiesz, co przygotować na imprezę dla gości? Boisz się, że nie wystarczy Ci czasu, aby suto zastawić stół na ten dzień? Koniecznie przeczytaj nasze przepisy na smaczne przekąski z piekarnika, dzięki którym zostaniesz przez wszystkich pochwalony. Sprawdź, jakie to proste!

Ciasto francuskie – król sylwestrowych przekąsek

Niemal na każdej sylwestrowej imprezie pojawiają się przekąski z ciasta francuskiego. Wynika to z tego, że gotowe ciasto można kupić w każdym większym sklepie, a jego jakość jest naprawdę zadowalająca. Zamiast więc męczyć się z samodzielnym wyrabianiem ciasta francuskiego, można poświęcić czas na wykonanie kilku prostych przekąsek:

  • parówki w cieście – wykonanie tej przekąski jest banalnie proste. Parówki należy pokroić na mniejsze kawałki, a ciasto na paski. Następnie trzeba zawinąć parówki w ciasto, wysmarować je jajkiem i posypać sezamem. Tak przygotowane przekąski pieczemy w rozgrzanym piekarniku elektrycznym w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut (aż ciasto się zarumieni),

  • mini pizze – kolejną przekąską sylwestrową z ciasta francuskiego są mini pizze. Ciasto należy pokroić na małe kwadraciki, nałożyć na nie sos pomidorowy, salami i suszone pomidory, a całość posypać serem. Składniki nakładane na wierzch można dowolnie dobierać według własnych upodobań,

  • rogaliki – ciasto francuskie w tym przypadku należy pokroić na trójkąty. Środek wysmarować ostrym sosem (może być kupny) a następnie włożyć kawałek sera i szynki. Całość zwinąć z rogalik, posypać wedle smaku sezamem lub słonecznikiem.

Zdrowe przekąski z piekarnika

Ciasto francuskie, choć smaczne, ma także swoich przeciwników – przede wszystkim osoby dbające o linie. I dla nich możesz przygotować zdrowe i smaczne przekąski na sylwestrową noc:

  • frytki warzywne – wybrane warzywa należy pokroić na słupki – mogą być to ziemniaki (pieczone nie będą tak kaloryczne, jak smażone na głębokim tłuszczu), bataty, marchewki a nawet bakłażany i cukinie. Następnie włóż słupki do miski i delikatnie polej oliwą. Kolejno wsyp przyprawy – może to być sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, chilli, jeśli lubimy dania na ostro, zioła prowansalskie, granulowany czosnek i cebulę i inne ulubione dodatki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę. Piecz do momentu, aż staną się lekko chrupiące,

  • chipsy z jarmużu – podziel jarmuż na małe kawałki i włóż do miski. Następnie polej oliwą i posyp solą, pieprzem oraz papryką. Całość wymieszaj i rozłóż na blasze tak, aby liście w miarę możliwości się nie stykały. Piecz w 180°C przez około 5 minut. Uwaga! Chipsy zrobią się bardzo szybko i trzeba pilnować, by się nie przypaliły!

Coś na słodko

Miłośnicy słodkości również znajdą coś dla siebie na sylwestrowym stole:

  • ciasto francuskie – w tym przypadku również ciasto francuskie nie zawodzi. Można je przygotowywać na słodko i na słono, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Świetnie będą smakowały zarówno koperty wypełnione konfiturą, jak i rogaliki z czekoladą.

  • ciastka owsiane bez mąki – w tym przepisie potrzebny Ci będzie młynek, w którym zmielisz 200 gram płatków owsianych na mąkę. Do nich należy dodać rozgniecionego banana i 40 g posiekanych orzeszków ziemnych, a także łyżkę kakao oraz pół szklanki wody. Z powstałej masy należy ulepić kulki i rozpłaszczyć je na blasze – tak przygotowane ciasteczka piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/v2.2/?id=http%3A%2F%2Fwww.kobiecybialystok.pl%2Fsylwestrowe-przekaski-z-piekarnika%2F): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /wp-content/themes/ideaweb/template-parts/social-media.php on line 14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.