Zabawa kolorami, czyli letnie koktajle na pożegnanie lata


fot. pexels

Z cyklu EKSPERT RADZI – porady dietetyka, Urszuli Jaczewskiej.

Lato, pełny dostęp do świeżych owoców i warzyw. Warto zatem wypróbować ciekawej formy kulinarnej jaką są KOKTAJLE!

Dlaczego akurat one? Są przede wszystkim bogate w składniki mineralne (które tracimy wraz z potem) witaminy i składniki odżywcze.

Możemy zrobić sobie koktajle owocowe, warzywne lub mieszane (owocowo-warzywne). Możemy bawić się również kolorami. Koktajl może być czerwony, zielony, pomarańczowy, biały czy żółty.

Kolory to nie tylko wygląd estetyczny koktajli, spełniają również  pewne funkcje. Jakie? Oto kilka przykładów:

Koktajl żółty – przyspiesza przemianę materii.

Przepis:

Jabłko (1 szt.),

pomarańcza (sok – 1 szt.),

grejpfrut (1 szt.),

łodygi selera naciowego,

wywar z korzenia lukrecji (szklanka),

listki mięty (kilka sztuk).

Koktajl zielony – dostarcza energii, wspomaga proces odchudzania.

Przepis:

½  szklanki liści młodej pokrzywy,

½  mango,

1 gruszka,

sok z 1/2 limonki,

1 szklanka wody niegazowanej.

Starannie umyj pokrzywę, pozbądź się pestki i skórki z mango. Razem z sokiem z pozostałymi składnikami włóż do blendera. Miksuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się w idealnie gładki, soczysto – zielony koktajl.

Koktajl czerwony – wspomaga działanie przewodu pokarmowego, działa ochronnie w stosunku do układu sercowo-naczyniowego i wspomaga odporność.

Przepis:

1 garść truskawek,
1 banan,
1 łyżeczka nasion chia,
ok. 170 ml wody kokosowej.

Wszystkie składniki razem miksujemy. Następnie czekamy ok. 10-20 minut, aż nasiona chia napęcznieją i deser się zagęści.

Koktajl zrobiony z buraka, jabłka i marchwi oczyści nam wątrobę i jelita.

Koktajl pomarańczowy – ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Przepis:

1 marchew,

1 gruszka,

½ pomarańczy,

½  białej rzodkwi,

1 łodyga selera naciowego,

plasterki świeżego imbiru.

Sami widzicie, ile można odczytać z koloru swojego ulubionego koktajlu. Rozkoszujcie się tym okresem, kiedy mamy mnóstwo owoców sezonowych. Bawcie się smakami i różnorodnymi połączeniami.

Autor: mgr Urszula Jaczewska – dietetyk