Zapustne pyszności! Idź na warsztaty kulinarne do Muzeum!

Zgodnie z tradycją ludową, kto w ostatnich dniach karnawału nie je tłusto i obficie, nie ma co liczyć w na powodzenie i dobrobyt przez cały rok. Od lat, najpopularniejsze karnawałowe przysmaki to pączki i faworki. Przygotowane własnoręcznie, smakują naprawdę wyjątkowo. Dlatego już w najbliższą niedzielę (16 lutego o godz. 12.00) zapraszamy do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej na warsztaty kulinarne „Zapustne pyszności”. 

Z zapustnymi pysznościami najbardziej kojarzy się Tłusty Czwartek – dzień rozpoczynający ostatki – czas uciech i obfitego jedzenia. Zwyczaj objadania się w Tłusty Czwartek pączkami znany był w Polsce już w XVII wieku, ale początkowo – przede wszystkim w miastach. Na wsi pączki pojawiły się na przełomie XIX i XX wieku. Dawniej wyrabiane były tak jak dziś, z mąki pszennej, ale nadziewano je skwarą tłuszczową, a nie dżemem czy konfiturą.
Tradycja objadania się  treściwymi potrawami w Tłusty Czwartek i w następujących po nim ostatnich dniach karnawału była nie tylko przygotowaniem do czterdziestodniowego Wielkiego Postu, kiedy to na stołach królowały kasze, ziemniaki i barszcz. Dawniej ludzie wierzyli, że to nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu ma magiczny sens. Zapewnia urodzaj i dobrobyt na cały rok.

Dziś, żeby ten cel osiągnąć nie trzeba się nawet napracować. Mało kto przygotowuje zapustne przysmaki samodzielnie. Szkoda. Smakują inaczej niż te ze sklepu. W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej można będzie się przekonać, że wspólne smażenie pączków i faworków jest przyjemne i wcale nie jest trudne. Szczególnie – w zabytkowej chałupie z Pieczysk, pod okiem fachowca. Warsztaty „Zapustne pyszności” poprowadzi zawodowy kucharz specjalizujący się w cukiernictwie. W programie: opowieść o tradycjach kulinarnych związanych z Tłustym Czwartkiem, przygotowanie faworków od podstaw i tajniki smażenia pączków. Jeśli pogoda dopisze – po warsztatach można zostać na ognisku. Prowiant – oprócz pączków i faworków – we własnym zakresie.

„Zapustne pyszności” – warsztaty kulinarne
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej
Termin: 16 lutego 2020 r.
Godz. 12.00
Koszt: 10 zł/os.
Zapisy: e-mail: edukacja@pmkl.pl
Tel.: 85 742 60 82 w. 24 lub 509 336 816