Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna już po raz trzeci zaprasza do udziału w Podlaskim Forum Agroturystycznym, które odbędzie się 5 grudnia 2014 r. na Wydziale Zarządzania Politechniki Białostockiej przy ul. Ojca S. Tarasiuka 2 w Kleosinie.
Głównym celem wydarzenia jest integracja, wymiana doświadczeń oraz dobrych praktyk pomiędzy instytucjami, stowarzyszeniami i kwaterodawcami zaangażowanymi w rozwój turystyki wiejskiej.
W ostatnich latach obserwujemy odwrót od konsumpcji żywności produkowanej na masową skalę na rzecz produktów lokalnych o znanym pochodzeniu. Zakorzenione w lokalnej tradycji produkty regionalne podkreślają specyfikę regionu, przyciągają turystów oraz mogą być źródłem dodatkowych dochodów. Zyskują one również coraz większą popularność wśród konsumentów. Wychodząc naprzeciw tym trendom tegoroczne Forum skupiać się będzie na regionalnych produktach spożywczych oraz ich wytwarzaniu. W ramach Forum omówione zostaną m.in. tematy dotyczące małych przetwórni rolno-spożywczych oraz uwarunkowań formalno-prawnych i organizacyjno-technologicznych funkcjonowania małej piekarni z funkcją cukierni.
Organizator zapewnia transport autokarowy z Łomży, Suwałk oraz Hajnówki.
Zgłoszenia uczestnictwa w postaci karty zgłoszeniowej należy przesłać:
- do dnia 2 grudnia 2014 r. do godz. 12:00 – dotyczy osób korzystających z transportu organizatora
- do dnia 4 grudnia 2014 r. do godz. 12:00. – dotyczy osób nie korzystających z transportu organizatora
na adres: zuzanna.pogorzelska@podlaskieit.pl lub pocztą na adres: Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna ul. Malmeda 6, 15-440 Białystok.
Udział w Forum jest bezpłatny, decyduje kolejność nadsyłania zgłoszeń. Karta zgłoszeniowa Podlaskiego Forum Agroturystycznego do pobrania na www.podlaskieit.pl.
Program III Podlaskiego Forum Agroturystycznego:
9.30 | Rejestracja uczestników |
10.00 | Otwarcie konferencjiPrzedstawiciel Samorządu Województwa Podlaskiegodr hab. inż. Joanna Ejdys, prof. nzw. – Prodziekan ds. Nauki i Rozwoju Wydziału Zarządzania Politechniki Białostockiejprof. dr hab. Elżbieta Szymańska – Wydział Zarządzania politechniki Białostockiej |
10:15 | Małe przetwórnie rolo-spożywcze szansą na aktywizację gospodarczą obszarów wiejskich Eugeniusz Kowalski – Stowarzyszenie Agroturystyczne Żubr |
11:00 | Uwarunkowania formalno-prawne i organizacyjno-technologiczne funkcjonowania małej piekarni z funkcją cukierniNina Zin |
12:00 | Przerwa z poczęstunkiem |
12:30 | Panel ekspertów z udziałem pracowników naukowych Wydziału Zarządzania Politechniki Białostockiej |
13:15 | Prezentacja działań Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na rzecz agroturystykiPrzedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego |
13:30 | Dyskusja |
14:30 | Zakończenie konferencji |
źródło: materiały organizatora