Atuty. Nowa "warsztatownia" kulinarna na mapie Białegostoku.


www.studiowasabi.pl

Uczą gotowania pod okiem najlepszych kucharzy, integrują i bawią. Zajęcia w tym miejscu dostarczą Ci nie tylko umiejętności i nowych doznań, ale również znakomicie poprawią nastrój. Atuty Studio Kulinarne – nowe, ciekawe  miejsce, które od niedawna działa w naszym mieście.

fot. Studio Wasabi

Działają zaledwie od kilkunastu tygodni, a ich warsztaty przy Piotrkowskiej już stały się magnesem przyciągającym nie tylko amatorów gotowania i dobrego jedzenia, ale także najlepszych szefów kuchni, dietetyków, a nawet blogerów, którzy podczas spotkań prezentują cały swój kunszt i pasję.

Skąd pomysł na biznes?

– Chcieliśmy połączyć przyjemne z pożytecznym, a ponieważ jesteśmy  miłośnikami dobrego, zdrowego  jedzenia, lubimy gotować i być z ludźmi – postanowiliśmy: warsztaty kulinarne – opowiada Kamil Łącki, właściciel studia.

– Wiedzieliśmy że w Polsce studia kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem, że to już nawet nie moda, a wręcz rewolucja kulinarna – dodaje Aneta Pojawa, partnerka Kamila. – Wśród ludzi rośnie świadomość, że warto się zdrowo odżywiać, używać świeżych produktów, a gotowanie może być sztuką i przyjemnością, a nie jedynie codziennym obowiązkiem.

Dla kogo?

Z zajęć kulinarnych może skorzystać właściwie każdy. Ci, którzy chcą nauczyć się gotować i miło spędzić czas, ale też firmy, którym brakuje pomysłu na oryginalne spotkanie integracyjne czy biznesowe.

– Eventy mają elastyczną formułę – mogą mieć bardziej formalny charakter pokazu kulinarnego i degustacji potraw lub być okazją do nieformalnego spotkania w luźnej, sprzyjającej integracji atmosferze – przekonują twórcy studia.

Spotkania kulinarne to także doskonały pomysł na  spędzenie czasu z rodziną. Atuty mogą zorganizować Ci wspólny obiad, kinder party lub nietypowe przyjęcie komunijne. Co więcej podczas warsztatów wykonana zostanie specjalna sesja zdjęciowa, która będzie niezwykłą pamiątką rodzinną.

W ofercie Studia znajdziemy także gotowanie w plenerze, a  nawet private dining, kiedy studio kulinarne jest scenerią kulinarnych popisów, a my tylko zapraszamy znajomych na wspólne gotowanie i wybieramy tematykę spotkania.

–  Zasada jest jedna – prócz porcji rzetelnej kulinarnej wiedzy i znakomicie przyrządzonych potraw – liczy się dobra zabawa i miła atmosfera. A wszystko podane w najlepszej oprawie – na tę kartę postawiliśmy– mówi Kamil Łącki.

Kuchnie świata w industrialnej scenerii

Wystrój Studia jest niezwykły, elegancji i wyrafinowany. Widać, że zadbano o szczegóły. Taki rozmach wymagał jednak inwestycji. Start umożliwiły środki pozyskane z urzędu pracy. Zakupiono za nie wyposażenie lokalu na parterze Rezydencji Piotrkowska. Resztę pokryto ze środków własnych.

– Wielką wagę przykładaliśmy do wystroju – zdecydowaliśmy się na profesjonalnego projektanta, odpowiedzialnego również za projekt całego budynku – Macieja Matłowskiego. Staraliśmy się mieć jednak wpływ na każdy element projektu, od wnętrza poczynając, poprzez logo, na stronie internetowej kończąc – opowiada właściciel.

Ostateczny efekt jest imponujący – ciekawe, industrialne wnętrze, ocieplone belami z 80-letniego drewna, duże i wysokie ściany, dające poczucie przestrzenności. Do tego profesjonalny sprzęt kuchenny,  funkcjonalny, wyposażony w płyty grzewcze stół do przygotowania potraw oraz wygodny stół biesiadny.

– No i przede wszystkim niezawodna wentylacja – nie ma mowy, by goście wychodzili przesączeni kuchennymi zapachami – podkreśla młody przedsiębiorca.

Dodatkowy atut Atutów to wszechstronność kulinarnych pokazów – młoda firma ma już na koncie m.in. prezentacje kuchni prowansalskiej, chińskiej czy świeży temat – czyli sałatki z lekkimi dipami. Prawdziwą furorę zrobił  kurs profesjonalnego parzenia kawy, do której mleko pozyskano…wprost od krowy Mandaryny, która była niespodzianką pokazu. A plany są niemniej ambitne – wrześniowe tematy to sezonowe przetwory, kuchnia azjatycka i krótki kurs kuchni francuskiej oraz pomysł na idealny lunchbox, czyli zdrowe drugie śniadanie.

Atuty dla ciała i … ducha

Ich celem jest przekazywanie wiedzy. Nawiązują współpracę się z blogerami kulinarnymi, branżowymi wydawnictwami i wszystkimi, którzy chcą tę wiedzę przekazać dalej.

Zajęcia jak dotąd poprowadzili m.in. Magdalena Radziszewska, certyfikowany diet coach i psycho-dietetyk z Instytutu Zdrowego Odżywiania w Białymstoku, Łukasz Zdrojkowski,  szef  kuchni, z doświadczeniem zdobytym w restauracjach i hotelach na południu Francji, Emilia Andrzejewska i Marcin Zalewski – założyciele Baristacji i Essenza Catering, Ewa Bałdyś – Jakuć, szef kuchni w białostockim hotelu Silver, czy Bartek Łukaszewicz – pochodzący z Białegostoku, szef kuchni m.in. w pekińskiej restauracji Windy City, a obecnie pracownik w Sowa i Przyjaciele w Warszawie”.

– Każdy, nawet najbardziej wyszukany pomysł naszych klientów jest do zrealizowania, oni są naszym motorem i inspiracją – podkreślają twórcy Atutów. – Ważne, by dotrzeć do odpowiednich prelegentów, dlatego utrzymujemy kontakty z szeroko pojęta branżą, współpracujemy z szefami  kuchni nie tylko z Białegostoku.

 

Terminy i cennik dostępne na: www.atuty.co

Miejsce: Atuty Studio Kulinarne, ul. Piotrkowska 2A lok. 2A,  Białystok

Kontakt: kom. 600 956 955, e-mail: studio@atuty.co