Uczą gotowania pod okiem najlepszych kucharzy, integrują i bawią. Zajęcia w tym miejscu dostarczą Ci nie tylko umiejętności i nowych doznań, ale również znakomicie poprawią nastrój. Atuty Studio Kulinarne – nowe, ciekawe miejsce, które od niedawna działa w naszym mieście.

Działają zaledwie od kilkunastu tygodni, a ich warsztaty przy Piotrkowskiej już stały się magnesem przyciągającym nie tylko amatorów gotowania i dobrego jedzenia, ale także najlepszych szefów kuchni, dietetyków, a nawet blogerów, którzy podczas spotkań prezentują cały swój kunszt i pasję.
Skąd pomysł na biznes?
– Chcieliśmy połączyć przyjemne z pożytecznym, a ponieważ jesteśmy miłośnikami dobrego, zdrowego jedzenia, lubimy gotować i być z ludźmi – postanowiliśmy: warsztaty kulinarne – opowiada Kamil Łącki, właściciel studia.
– Wiedzieliśmy że w Polsce studia kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem, że to już nawet nie moda, a wręcz rewolucja kulinarna – dodaje Aneta Pojawa, partnerka Kamila. – Wśród ludzi rośnie świadomość, że warto się zdrowo odżywiać, używać świeżych produktów, a gotowanie może być sztuką i przyjemnością, a nie jedynie codziennym obowiązkiem.
Dla kogo?
Z zajęć kulinarnych może skorzystać właściwie każdy. Ci, którzy chcą nauczyć się gotować i miło spędzić czas, ale też firmy, którym brakuje pomysłu na oryginalne spotkanie integracyjne czy biznesowe.
– Eventy mają elastyczną formułę – mogą mieć bardziej formalny charakter pokazu kulinarnego i degustacji potraw lub być okazją do nieformalnego spotkania w luźnej, sprzyjającej integracji atmosferze – przekonują twórcy studia.
Spotkania kulinarne to także doskonały pomysł na spędzenie czasu z rodziną. Atuty mogą zorganizować Ci wspólny obiad, kinder party lub nietypowe przyjęcie komunijne. Co więcej podczas warsztatów wykonana zostanie specjalna sesja zdjęciowa, która będzie niezwykłą pamiątką rodzinną.
W ofercie Studia znajdziemy także gotowanie w plenerze, a nawet private dining, kiedy studio kulinarne jest scenerią kulinarnych popisów, a my tylko zapraszamy znajomych na wspólne gotowanie i wybieramy tematykę spotkania.
– Zasada jest jedna – prócz porcji rzetelnej kulinarnej wiedzy i znakomicie przyrządzonych potraw – liczy się dobra zabawa i miła atmosfera. A wszystko podane w najlepszej oprawie – na tę kartę postawiliśmy– mówi Kamil Łącki.
Kuchnie świata w industrialnej scenerii
Wystrój Studia jest niezwykły, elegancji i wyrafinowany. Widać, że zadbano o szczegóły. Taki rozmach wymagał jednak inwestycji. Start umożliwiły środki pozyskane z urzędu pracy. Zakupiono za nie wyposażenie lokalu na parterze Rezydencji Piotrkowska. Resztę pokryto ze środków własnych.
– Wielką wagę przykładaliśmy do wystroju – zdecydowaliśmy się na profesjonalnego projektanta, odpowiedzialnego również za projekt całego budynku – Macieja Matłowskiego. Staraliśmy się mieć jednak wpływ na każdy element projektu, od wnętrza poczynając, poprzez logo, na stronie internetowej kończąc – opowiada właściciel.
Ostateczny efekt jest imponujący – ciekawe, industrialne wnętrze, ocieplone belami z 80-letniego drewna, duże i wysokie ściany, dające poczucie przestrzenności. Do tego profesjonalny sprzęt kuchenny, funkcjonalny, wyposażony w płyty grzewcze stół do przygotowania potraw oraz wygodny stół biesiadny.
– No i przede wszystkim niezawodna wentylacja – nie ma mowy, by goście wychodzili przesączeni kuchennymi zapachami – podkreśla młody przedsiębiorca.
Dodatkowy atut Atutów to wszechstronność kulinarnych pokazów – młoda firma ma już na koncie m.in. prezentacje kuchni prowansalskiej, chińskiej czy świeży temat – czyli sałatki z lekkimi dipami. Prawdziwą furorę zrobił kurs profesjonalnego parzenia kawy, do której mleko pozyskano…wprost od krowy Mandaryny, która była niespodzianką pokazu. A plany są niemniej ambitne – wrześniowe tematy to sezonowe przetwory, kuchnia azjatycka i krótki kurs kuchni francuskiej oraz pomysł na idealny lunchbox, czyli zdrowe drugie śniadanie.
Atuty dla ciała i … ducha
Ich celem jest przekazywanie wiedzy. Nawiązują współpracę się z blogerami kulinarnymi, branżowymi wydawnictwami i wszystkimi, którzy chcą tę wiedzę przekazać dalej.
Zajęcia jak dotąd poprowadzili m.in. Magdalena Radziszewska, certyfikowany diet coach i psycho-dietetyk z Instytutu Zdrowego Odżywiania w Białymstoku, Łukasz Zdrojkowski, szef kuchni, z doświadczeniem zdobytym w restauracjach i hotelach na południu Francji, Emilia Andrzejewska i Marcin Zalewski – założyciele Baristacji i Essenza Catering, Ewa Bałdyś – Jakuć, szef kuchni w białostockim hotelu Silver, czy Bartek Łukaszewicz – pochodzący z Białegostoku, szef kuchni m.in. w pekińskiej restauracji Windy City, a obecnie pracownik w Sowa i Przyjaciele w Warszawie”.
– Każdy, nawet najbardziej wyszukany pomysł naszych klientów jest do zrealizowania, oni są naszym motorem i inspiracją – podkreślają twórcy Atutów. – Ważne, by dotrzeć do odpowiednich prelegentów, dlatego utrzymujemy kontakty z szeroko pojęta branżą, współpracujemy z szefami kuchni nie tylko z Białegostoku.
Terminy i cennik dostępne na: www.atuty.co
Miejsce: Atuty Studio Kulinarne, ul. Piotrkowska 2A lok. 2A, Białystok
Kontakt: kom. 600 956 955, e-mail: studio@atuty.co