Zdrowy talerz, czyli dipy idealne do przekąsek warzywnych


Appetizing vegetarian healthy dips sauces in small bowls with cut vegetables on cutting board. View from above. Healthy detox weight loss concept.

Przepis na przekąski wegetariańskie to doskonały pomysł na urozmaicenie klasycznego bufetu podczas domowych przyjęć, zwłaszcza gdy zwykle zdominowany jest przez przekąski mięsne lub smażone. Sosy do przekąsek warzywnych powinny mieć delikatną konsystencję, która stworzy kontrast z chrupkością świeżych warzyw i podkreśli ich smak. Jakie sosy zrobią to najlepiej?

Świeżość przede wszystkim, czyli dipy do przekąsek ze świeżych warzyw

Świeże warzywa, takie jak marchewki, ogórki, seler naciowy czy kalarepa, najczęściej podaje się pokrojone w cienkie słupki. Dipy do przekąsek warzywnych tego typu nie mogą być zbyt ciężkie, by nie zdominować smaku pysznych warzyw; w takiej sytuacji warto postawić na dip o delikatnej konsystencji. Dobrym przykładem jest np. dip czosnkowy, który pasuje praktycznie do każdego warzywa. Do jego wykonania potrzebny jest jogurt naturalny lub grecki, kilka ząbków czosnku startych na tarce bądź przeciśniętych przez praskę, a także pieprz i sól. Aby nadać dipowi dodatkowego posmaku, warto wkroić odrobinę koperku, co wzbogaci go również wizualnie.

Inna propozycja to dip limonkowy z dodatkiem chili, który mimo zawartości majonezu jest dość lekki i orzeźwiający. Majonez należy zmieszać z niewielką ilością koncentratu pomidorowego i sokiem z limonki, a następnie doprawić odrobiną czosnku granulowanego i odrobiną chili – można w tym celu wykorzystać pastę lub przyprawę w proszku. Od jej ilości zależy ostrość dipu, dzięki czemu możesz stworzyć wariant odpowiadający tobie i gościom. W tym przepisie majonez można zastąpić gęstym jogurtem greckim lub naturalnym, dzięki czemu dip będzie jeszcze lżejszy.

Warzywa w innym wydaniu – dipy do przekąsek z warzyw po obróbce termicznej

Jeśli chodzi o przystawki na przyjęcia w drugiej połowie roku, czyli np. na przekąski sylwestrowe, przepisy często włączają obróbkę termiczną warzyw poprzez smażenie czy pieczenie, dostosowując się tym samym do mniejszej dostępności świeżych warzyw w tym okresie. Przekąski takie jak panierowana cukinia czy krążki cebulowe wymagają uzupełnienia w postaci nieco mocniejszych smaków, dlatego dipy serwowane do tych przystawek najczęściej przygotowuje się na bazie majonezu lub keczupu.

Wykorzystując dany przepis na przekąski, warto od razu zastanowić się, jakie nuty smakowe najlepiej go uzupełnią. Słone i kwaśne przystawki można zestawić z czymś nieco delikatniejszym lub pikantnym, np. z dipem musztardowo-pieprzowym. Wystarczy zmieszać odrobinę majonezu i musztardy, a następnie doprawić mieszankę pieprzem. Do panierowanych warzyw warto podać aromatyczny sos majonezowo-bazyliowy wykonany z majonezu oraz bazyliowego pesto z dodatkiem świeżego czosnku lub delikatny sos jogurtowo-majonezowy z dodatkiem posiekanych lub zblendowanych ziół, takich jak mięta, natka pietruszki czy koperek. Taki dodatek z pewnością orzeźwi i urozmaici przekąski sylwestrowe – przepisy na te i inne dania na pewno przypadną do gustu Twoim gościom. Sprawdź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.