26 maja – upiecz Mamie radość!

26 maja to wyjątkowa data, która wymaga odpowiedniej oprawy. To właśnie tego dnia swoje święto obchodzą nasze ukochane Mamy. Idealnym prezentem, który pomoże nam wyrazić całą naszą miłość i wdzięczność do nich, może być własnoręcznie przygotowane ciasto lub tort. W takiej słodkiej atmosferze, dzień ten stanie się jeszcze piękniejszy!

Królewski tort

W każdym domu Mama odgrywa wyjątkową rolę – i zasługuje na wyjątkowe traktowanie. By wywołać na jej twarzy uśmiech, przygotujmy pyszny tort truskawkowy z mascarpone. Ten iście królewski tort, świetnie sprawdzi się na tę niezwykłą okazję. Lekki, idealny na ciepłe dni – smakować będzie wyśmienicie.

Letni torcik truskawkowy

Składniki:

  • ½ opakowania kostki do pieczenia np. Kasia
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny
  • 800 g truskawek
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny

Wskazówki pieczenia:

Czas pieczenia – 20 minut – 180°C

Tortownica – 24 cm

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem – dodając kolejno oba jajka. Dorzuć do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wyłóż następnie do przygotowanej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie wstaw je do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i przez 20 minut piecz.
  3. Do przygotowania masy serowej i truskawkowej wykorzystaj żelatynę – dwie porcje zalej oddzielnie 1/3 szklanki zimnej wody i pozostaw do momentu, aż napęcznieje. Kiedy będzie już gotowa, podgrzej ją w kąpieli wodnej tak, by się rozpuściła.
  4. Cukier puder, żelatynę i serek mascarpone zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy dokładnie wymieszaj.
  5. Wyłóż przygotowaną masę śmietanową na ciasto. By uzyskać efekt „ząbków” (jak na zdjęciu) – kiedy masa zacznie tężeć, „przejedź” po niej grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem, by nadać jej odpowiedniego kształtu na wierzchu.
  6. Umyj i osusz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki – kilka pozostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Powstałą masę wyłóż na stężałą masę śmietanową, a następnie odłóż na jakiś czas do lodówki, by całość dobrze stężała.
  7. Gotowe ciasto przyozdób pozostałymi truskawkami.

Malinowa mamba

Soczyste maliny i aromatyczny, waniliowy spód – oto przepis na doskonały wypiek, który idealnie sprawdzi się, jako słodka niespodzianka na Dzień Matki. Zamiast malin, wykorzystać możemy np. truskawki. Doskonały rezultat – gwarantowany!

Malinowa niespodzianka

Składniki:

  • 225 g cukru pudru
  • 225 g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki „samorosnącej” – lub zwykłej, zmieszanej z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g przesianego przez sitko cukru pudru
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mrożonych malin
  • 125 g świeżych malin
  • pół słoika dżemu malinowego

Wskazówki pieczenia:

  • Czas pieczenia – 40 minut – 180°C
  • 2 tortownice – o średnicy 20 cm

Sposób przygotowania:

  1. Obie przygotowane tortownice wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C (do 160°C – piekarnik z termoobiegiem).
  2. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na lekką, puszystą masę i dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj po kolei jajka – cały czas starannie ucierając. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Masę przełóż do dwóch tortownic, a następnie piecz w piekarniku przez 35-40 minut – do momentu aż ciasto będzie sprężyste i się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia. Wyrównaj powierzchnię warstw tortu, używając ząbkowanego noża. Spodnią warstwę ułóż na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj dżemem i przykryj kolejną warstwą.
  4. By przygotować krem ucieraj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i wanilią – do momentu, gdy powstanie puszysta i lekka konsystencja. Wykorzystaj go do przyozdobienia wierzchu tortu oraz jego boków – do ¼ wysokości.
  5. Pozostały krem przełóż do trzech osobnych miseczek. Do każdej z nich dodaj następnie odrobinę dżemu w różnych proporcjach – tak, by w efekcie otrzymać trzy odcienie kremu o różnej intensywności. Wykorzystaj je do dalszego przyozdobienia boków – zacznij od najjaśniejszego odcienia, pokrywając każdym kolejnym odcieniem kremu kolejne ¼ wysokości tortu.
  6. By kolory ładnie się ze sobą zlały, wygładź wierzch i boki delikatnie szpatułką. Udekoruj gotowy wypiek świeżymi malinami.

Jagodowe ombre

Jeżeli zależy nam na tym, by nasz wypiek wzbudził prawdziwy zachwyt, powinniśmy przygotować pyszne ciasto z jagodami i kremem. Dzięki zastosowaniu techniki ombre, która polega na stopniowej zmianie odcienia masy, gotowy wypiek prezentować się będzie wyjątkowo apetycznie. A jeżeli zamarzą nam się dalsze eksperymenty kolorystyczne – jagody zamieńmy na truskawki, maliny lub jeżyny – w każdej wersji uzyskamy ten sam, świetny efekt.

Kremowy tort jagodowy

Składniki:

  • 1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • 530 g dżemu jagodowego
  • 300 g jagód

Sposób przygotowania:

  1. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ze środka wyjmij miąższ. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na lekki puch – ucierając dodawaj kolejno po jednym jajku.
  2. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180⁰C około 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto nie wyrosło równo, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię.
  4. Pierwszy płat ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki.
  5. W międzyczasie przygotuj krem. Dżem zmiksuj na gładką masę. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta.
  6. Do pozostałego kremu dodaj ponownie porcję dżemu – całość wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu. Dzięki temu, uzyskasz wyjątkowy efekt tonowania, w stylu ombre.
  7. Tak przygotowany tort po bokach możesz przyozdobić za pomocą dżemu. Z wierzchu ozdób go także jagodami.

Czekoladowa fantazja

Kruchy spód, a nad nim…czekolada! Mniam, aż ma się ochotę na coś słodkiego! Szczególnie, gdy każda kolejna warstwa to lekka pianka, którą przygotujemy bez pieczenia. Wystarczy słodka śmietanka i żelatyna, by wszystkie Mamy będące miłośniczkami słodkości, otrzymały wymarzony prezent.

Czekoladowa pianka

Składniki:

  • 200 g kruchych ciastek
  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 150 g czekolady deserowej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady białej
  • 1200 ml śmietany 36%
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka wody
  • starta czekolada lub kakao – do ozdoby

Wskazówki pieczenia:

Tortownica – 24 cm

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść 100 g kostki do pieczenia Kasia, a w międzyczasie ręcznie pokrusz ciastka. Wymieszaj i zagnieć na jednolite ciastko, które następnie wyłóż na dno tortownicy. Tortownicę przełóż na jakiś czas do lodówki, do ostygnięcia.
  2. Następnie przygotuj czekoladę deserową oraz 50 g kostki do pieczenia Kasia – rozpuść oba składniki w kąpieli wodnej.
  3. 2 łyżeczki żelatyny zmieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody. W momencie, gdy żelatyna widocznie napęcznieje, podgrzej ją w gorącej kąpieli.
  4. Następnie ubij (ale nie na sztywno) 400 ml śmietany. Do podgrzanej żelatyny dorzuć 2-3 łyżki śmietany – wymieszaj i dodaj wszystko do roztopionej czekolady i zmieszaj z resztą ubitej śmietaną.
  5. Z lodówki wyciągnij formę ze stężałym spodem – przelej do niej masę i odstaw ponownie do lodówki na kolejne 15-20 minut, do czasu, aż całość stężeje. Jest to czas, który możesz wykorzystać na przygotowanie kolejnych warstw – z mlecznej, a następnie białej czekolady. Mus potrzebować będzie ok. 2-3 godzin do stężenia, ale najlepiej będzie, jeżeli zostawisz go na dłużej w lodówce (najlepiej na całą noc).
  6. Tak przygotowany deser posyp z wierzchu wiórkami czekolady lub kakao – smacznego!

W kropki

Czego potrzebujemy, by przygotować pyszne ciasto bez pieczenia? Soczystych i dojrzałych malin, rozpływających się w ustach biszkoptów i serowo-czekoladowej masy. Brzmi apetycznie? Bo tak waśnie jest! Ten owocowy sernik to prawdziwy hit, który idealnie pasuje na każdą ważną okazję.

Owocowy torcik

Składniki:

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g kostki do pieczenia Kasia
  • 50 g kostki do pieczenia Kasia
  • 600 g serka wiejskiego ziarnistego
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 g żelatyny
  • 250 g malin

Wskazówki pieczenia:

Tortownica – 20 cm x 20 cm

Sposób przygotowania:

  1. Połowę przygotowanych biszkoptów drobno pokrusz i wymieszaj z rozpuszczoną kostką do pieczenia Kasia.
  2. Gotową masę przełóż do tortownicy i wyrównaj leciutko łyżeczką.
  3. Pozostałe biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo po wewnętrznym brzegu tortownicy.
  4. Rozpuść żelatynę – namaczając ją w kilku łyżkach zimnej wody. Czekoladę połam, włóż do rondelka, dodaj śmietanę i kostkę do pieczenia Kasia. Wszystko rozpuść na małym ogniu.
  5. Gorącą masę przelej do miski, dodaj napęczniałą żelatynę i cukier puder – wszystkie składniki wymieszaj.
  6. Gotową masę czekoladową wymieszaj jeszcze z serkiem wiejskim i całość pozostaw do przestygnięcia.
  7. Delikatnie już stężoną masę przełóż do formy i wyłóż warstwę malin. Następnie odstaw do lodówki, aby sernik dobrze stężał.

Słodkiego świętowania!