Czy warto zainwestować w garnki ceramiczne?

Dla poważnych domowych kucharzy wybór odpowiedniego naczynia kuchennego może być trudną decyzją. Oczekują w końcu, aby wybrany zestaw był na tyle wszechstronny, że sprawdzi się na różne okoliczności. Chociażby odpowiedni komplet garnków powinien być również trwały i dopasowany do Twojego stylu gotowania. W związku z tym wiele osób wybiera ten wykonany z ceramiki. Czy warto? Odpowiedź znajdziecie poniżej!

Naczynia kuchenne z ceramiki

Naczynia ceramiczne to tak naprawdę naczynia metalowe, które zostały wykończone powłoką ceramiczną. Ta sprawia, że produkty te wyróżniają się na tle swoich pozostałych odpowiedników ze stali nierdzewnej czy aluminium. Ceramiczne wykończenie jest wolne od PTFE i PFO oraz metali ciężkich. Powłoka mineralna na garnkach ceramicznych jest naturalnie gładka, więc przygotowywana na niej żywność się nie przykleja.

Powłoka ta pomaga również równomiernie rozprowadzać ciepło po powierzchni do gotowania, dzięki czemu możesz mieć pewność, że jedzenie przygotowuje się równomiernie, niezależnie od tego, czy znajduje się na środku naczynia, czy na krawędziach.

Dlaczego warto postawić na garnki ceramiczne?

Garnki ceramiczne można bezpiecznie umieścić w piekarniku do 300 stopni Celsjusza, co oznacza, że ​​naczynia można z łatwością przesunąć z płyty kuchennej (można ich używać na palnikach elektrycznych, gazowych lub indukcyjnych) bezpośrednio tam, aby dokończyć potrawę. Ta wysoka wartość temperatury zdecydowanie uspokaja, ponieważ większość innych naczyń z powłoką zapobiegającą przywieraniu jest bezpieczna tylko w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.

Warto też wspomnieć o dostępnej kolorystyce. Tak, wydajność jest najważniejsza, ale jeśli znajdziemy świetny produkt i do tego atrakcyjnie wizualny, to każdy będzie nim zainteresowany.

Kilka dodatkowych rozważań na temat ceramiki

Przed zakupem garnków ceramicznych warto zdawać sobie sprawę z poniższych kwestii:

  • zalecane jest mycie ręczne – trzymaj te naczynie poza zmywarką, aby starczyły na długo. Dobrą wiadomością jest to, że efekt zapobiegający przywieraniu naczyń ceramicznych sprawia, że czyszczenie ich jest niezwykle proste. Wystarczy bowiem gąbka lub ścierka do naczyń,
  • unikaj metalowych przyborów – aby uniknąć zarysowania powłoki ceramicznej, należy korzystać z przyborów drewnianych, nylonowych i silikonowych,
  • pozwól im ostygnąć – chociaż wrzucenie gorącej patelni bezpośrednio do zlewu po obiedzie może być kuszące, najlepiej poczekać, aż ceramiczne naczynia najpierw ostygną. Nagłe zmiany temperatury mogą wpłynąć na trwałość wszelkich naczyń kuchennych – nie tylko ceramicznych.

Podsumowanie

Jeśli poszukujesz jakościowych garnków, zdecydowanie warto zdecydować się na te wykonane z ceramiki. Takie naczynia kuchenne sprawdzają się wyjątkowo dobrze: szybko się nagrzewają, równomiernie rozprowadzają ciepło, są wszechstronne i są łatwe do czyszczenia. Trudno się zatem dziwić, że cieszą się tak dużą popularnością, więc tym bardziej dobrze samemu przekonać się o ich licznych zaletach.

Partner artykułu: Prymus AGD