Design Food. Warsztaty kulinarne.

W ramach  festiwalu Inny Wymiar odbędą się warsztaty kulinarne. Przewidziano dwa dwie różne tematyki: kuchnię ukraińską oraz molekularną, którym przyświecać będzie idea traktowania jedzenia jako produktu, który należy zaprojektować, aby nadać mu cechy nie tylko jadalności, ale też ergonomiczności czy funkcjonalności.

W ramach Design Food odbędą się warsztaty kulinarne i kulinarny pokaz, w których zasadniczym elementem będą odwołania do kuchni regionalnej oraz pokazanie jej w nowoczesnej odsłonie z zachowaniem jej walorów smakowych. Wykorzystane zostaną również różne możliwości użycia lokalnych składników w bardziej wykwintny sposób w kuchni codziennej oraz tej restauracyjnej.

Warsztatach skierowane są w szczególności do: blogerów kulinarnych, vlogerów kulinarnych, gotujących zawodowo, osób związanych z upowszechnianiem kulinariów jako elementu kultury regionalnej i/lub produktu turystycznego, osób powiązanych z branżą kreatywną, w której kulinaria mogą stanowić źródło twórczej inspiracji, a także tych, którzy chcą podnieść swoje umiejętności kulinarne.

Warsztaty kulinarne „Ukraińskie śniadanie” – prowadzenie: Aniela Redelbach – 30.08, godz. 10:00–12:00, kawiarnia Fama (obowiązują zapisy).
Aniela Redelbach to pochodząca z Ukrainy pasjonatka gotowania, autorka książki kulinarnej „Ukraina Smaków”, finalistka ukraińskiej edycji programu kulinarnego Hell’s Kitchen i zwyciężczyni warsztatów kulinarnych Adama Chrząstowskiego w programie Kuchnia +. Podczas prowadzonych przez nią warsztatów uczestnicy odkryją nieznane, artystyczne i nowoczesne podejście do tradycyjnych potraw kuchni ukraińskiej.
Liczba uczestników – 15 osób.

Warsztaty Kulinarne „Kuchnia molekularna” – prowadzenie: Robert Harna – 30.08, godz. 13:00–16:00, kawiarnia Fama (obowiązują zapisy).
W ramach warsztatów można będzie dogłębnie zapoznać się z tajnikami kuchni molekularnej, której celem jest osiągniecie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw, oczywiście przy inspirowaniu się kuchnią lokalną oraz ukraińską. Warsztaty poprowadzi Robert Harna, doświadczony kucharz Akademii Molekularnej Jeana Bosa – pierwszej w Polsce tego typu szkoły prowadzonej przez światowej sławy szefa kuchni, wyróżnionego w 2006 roku medalem Najlepszy kucharz świata.
Liczba uczestników – 15 osób.

Pokaz kuchni molekularnej – 30.08, godz. 16:30 – 18:00, wstęp wolny
Kulminacyjny punkt projektu Food Design  – pokaz kuchni molekularnej, inspirowanej kuchnią regionu, przygotowany przez Akademię Molekularną.

 

Data: 30.08.2014.

Miejsce: kawiarnia Fama, ul. Legionowa 5, Białystok.

Wstęp: bezpłatny.

Zapisy: Jedna osoba może wziąć udział w jednych warsztatach!

Zgłoszenia do 28 sierpnia do godz. 15:00 pod numerem telefonu +48 85 746 13 14 lub drogą mailową na adres:  g.jaroniewski@bok.bialystok.pl