Dieta bezglutenowa, czyli jak sobie radzić z nietolerancją glutenu?

Gluten to składnik, który w ostatnich latach nie miał dobrej prasy. Spotkać można się było z rekomendacjami, aby wyeliminować go całkowicie ze swojego jadłospisu. Czy jednak faktycznie gluten jest niezdrowy i kto powinien z niego zrezygnować? Jeśli zadajesz sobie takie pytania, sprawdź odpowiedzi, które powiedzą ci, co myśleć o glutenie w diecie.

Czym jest gluten i gdzie występuje?

Gluten jest białkiem roślinnym, które składa się z prolaminy i gluteliny. Występuje on w różnych produktach spożywczych, jednak najczęściej możemy się z nim spotkać w tych bazujących na ziarnach zbóż. Źródłem glutenu są ziarna pszenicy i jej odmian (prolaminy i gluteliny orkisz, kamu, durum, płaskurka), żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Zawarty w nich gluten odpowiada za elastyczną konsystencję wypieków, a także zapobiega ich wysychaniu, zapewnia piękny aromat.

Warto pamiętać, że chociaż gluten kojarzony jest głównie z produktami zbożowymi, to występuje nie tylko w nich.  Dodawany jest on również do: kiełbas, parówek, pasztetów, mielonek, a także zup i sosów typu instant. Pojawia się także w gotowych deserach, wyrobach garmażeryjnych, musztardach, majonezach, kawie zbożowej, wyrobach cukierniczych, kaszkach, makaronach, chlebie, bułkach, pieczywie chrupkim, herbatnikach, biszkoptach, sucharach, piernikach.

Dla kogo jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa w ostatnich latach stała się niezwykle popularna. Decyduje się na nią wiele osób, mimo że jej przestrzeganie nie należy do najłatwiejszych. Specjaliści podkreślają jednak, że z jedzenia glutenu powinny zrezygnować tylko niektóre osoby, pozostałe mogą go spożywać bez przeszkód. Obowiązkowo z białka roślinnego powinny zrezygnować osoby cierpiące na celiakię, z alergią na gluten i jego nie tolerancją. Dieta bezglutenowa coraz częściej zalecana jest też jako uzupełnienie leczenia chorób autoimmunologicznych, tarczycy, cukrzycy typu I, zespołu jelita drażliwego, reumatoidalnego zapalenia stawów, ADHD. Ograniczenie spożywania glutenu zalecane jest także przy autyzmie.

Czego unikać w diecie bezglutenowej i jak ułatwić sobie codzienne przygotowywanie posiłków?

W przypadku osób mających celiakię lub alergię na gluten jego spożycie może spowodować poważne konsekwencje takie jak np. wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny. U osób bez alergii, które wspierają leczenie dietą bezglutenową, może natomiast wystąpić pogorszenie samopoczucia czy zaostrzenie objawów pierwotnego schorzenia. To, dlatego będąc w takiej sytuacji, najlepszą opcją jest całkowite wyeliminowanie produktów z glutenem z diety i zastąpienie ich żywnością bezglutenową. Obecnie ich znalezienie nie jest trudne, w sklepach  bowiem pojawia się wiele takich produktów. Produkty zbożowe zawierające pszenicę, żyto czy jęczmień można zastąpić gruboziarnistymi kaszami, nasionami roślin strączkowych, niełuskanym ryżem, orzechami, kukurydzą, ziemniakami, soją, prosem, gryką, maniokiem, sorgo, komosą ryżową, mięsem, owocami, olejami roślinnymi. Na ich bazie można przygotować smaczne i pożywne posiłki. Gotowanie bez glutenu jest jednak bardziej problematyczne – konieczne jest czytanie etykiet poszczególnych produktów, a także używanie osobnych sztućców i naczyń, jeśli reszta rodziny nie musi rezygnować z jedzenia białka roślinnego. Aby ułatwić sobie utrzymanie diety bezglutenowej, warto więc postawić na catering pudełkowy bezglutenowy od Fit Catering, który mieszkańcy największych miast polski zamówią na https://fit-catering.pl/.  W ofercie marki czekają na nich aż dwie diety oferujące posiłki bez glutenu. Został zastąpiony naturalnymi produktami bezglutenowymi, dieta eliminuje również produkty ciężkostrawne.