Festyn Smaki Podlasia już w najbliższy weekend!

Smaki Podlasia to cykliczna impreza plenerowa organizowana rokrocznie w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Pyszna i aromatyczna, ciesząca się dużym zainteresowaniem. Podczas tego festynu główną atrakcją są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać. W tym roku tematem przewodnim będą potrawy z ziemniaków. Zapraszamy w niedzielę, 12 września od godziny 11.00 do 17.00.

Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy i konkurs na najsmaczniejszą potrawę to stałe punkty festynu etnograficznego Smaki Podlasia, ale każda z tych imprez ma swój temat przewodni. Były już zboża czy mleko, w tym roku przyszedł czas na ziemniaka – warzywo popularne ze względu na dostępność, smak i wszechstronność, bo potraw z ziemniaków można przygotować mnóstwo. Ale zanim, w postaci babki, kartaczy czy kiszki, ziemniaki trafią do naszych żołądków, trzeba je zasadzić, a kiedy wyrosną – zebrać i odpowiednio przechowywać, żeby starczyło na cały rok.

Podczas festynu pokażemy nasze muzealia, dzięki którym można będzie prześledzić, jak zmieniały się narzędzia do uprawiania ziemniaków, sposoby ich przechowywania i przetwarzania.

Ziemniak będzie głównym bohaterem festynu, ale nie jedynym gdyż, podobnie jak kilka lat temu, w trakcie imprezy odbędzie się oficjalna inauguracja Europejskich Dni Dziedzictwa w Województwie Podlaskim. Nie mogło być inaczej, ponieważ tematem EDD są w tym roku Smaki Dziedzictwa. Wojewódzcy koordynatorzy z Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego postawili na atrakcje związane z kuchnią żołnierską. Będą między innymi pokazy w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych z różnych okresów naszej historii.

Na żadnym z naszych festynów nie może zabraknąć jarmarku sztuki ludowej i rękodzieła oraz występów zespołów ludowych. Na tegorocznych Smakach Podlasia również będzie można zrobić zakupy i posłuchać tradycyjnej muzyki z różnych zakątków regionu. Można będzie też posłuchać opowieści znanego białostockiego aktora Ryszarda Dolińskiego o niekoniecznie legalnej, ale starej tradycji wytwarzania trunków w naturalnej scenerii wystawy poświęconej bimbrownictwu i obejrzeć pokaz tłoczenia oleju. Czynne będą też niektóre wystawy stałe we wnętrzach zabytkowych budynków, między innymi wystawa wnętrza z okresu międzywojennego w chałupie z Czyż, której uroczyste otwarcie odbędzie się właśnie podczas festynu „Smaki Podlasia”.

 

PROGRAM FESTYNU 

11.00-17.00 JARMARK SZTUKI LUDOWEJ I RĘKODZIEŁA

11.00-17.00 MOŻLIWOŚĆ ZWIEDZANIA WYSTAW:

– sztuka ludowa (dwór z Bobry Wielkiej);

– wystawa grafik Władysława Pietruka (dwór z Bobry Wielskiej);

– mechanizacja rolnictwa (stodoła z Redut);

– leśna bimbrownia;

– czasowa wystawa dotycząca uprawy i przetwórstwa ziemniaka (przy chałupie z Dąbrowy).

11.00-17.00 POKAZY I ZAJĘCIA ZWIĄZANE Z ZIEMNIAKIEM

– pokazy kulinarne wyrobu potraw ziemniaczanych;

– pokaz wyrobu i degustacja kisielu z mąki ziemniaczanej;

– pokaz prasowania i krochmalenia tkanin;

– olimpiada sportowa;

– zajęcia edukacyjne dla najmłodszych.

11.00-17.00 POKAZY ZWIĄZANE Z KULINARIAMI

– pokaz wyrobu cukierków i lizaków;

– pokaz tłoczenia oleju lnianego (pokazy rozpoczynają się o pełnych godzinach).

11.00-17.00 POKAZY I WARSZTATY ORGANIZOWANE W RAMACH PIKNIKU KULINARNEGO INAUGURUJĄCEGO EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA W WOJEWÓDZTWIE PODLASKIM

– wystawa „kuchnia w Wojsku Polskim w 1918-1939”; wystawa „książki kucharskie XIX – XX w.”; diorama rekonstrukcyjna „wczesne średniowiecze”; diorama „racje żywnościowe żołnierzy XXI w.”; diorama rekonstrukcyjna „Chorągiew Komputowa Stefana Czarnieckiego”; pokaz kawaleryjski; degustacja potraw żołnierskich przygotowanych przez Stowarzyszenie Grupa Wschód.

12.00 – OTWARCIE EKSPOZYCJI WNETRZA MIESZKALNEGO Z OKRESU MIĘDZYWOJENNEGO, Z TERENÓW POŁUDNIOWO-WSCHODNIEGO PODLASIA (CHAŁUPA Z CZYŻ)

12.00-17.00 WYSTĘPY ZESPOŁÓW FOLKLORYSTYCZNYCH

12.00- 17.00 KONKURS KULINARNY (REMIZA Z RUDKI)
(
12.00-14.00 – przyjmowanie potraw, po 14.00 – prace jury, między 16.00 a 17.00 ogłoszenie wyników konkursu na scenie przy remizie i wręczenie nagród)

13.00-14.30 WYSTĘP AKTORSKI RYSZARDA DOLIŃSKIEGO W LEŚNEJ BIMBROWNI

13.00-15.00 DEGUSTACJA ZIEMNIAKÓW Z PARNIKA I Z ŻARU (PRZY OGNISKU)