Jak przygotować szybkie ciasto z owocami?

Koniec lata to idealna pora na przygotowanie pysznego ciasta z sezonowymi owocami. Zwłaszcza gdy wciąż są one dostępne na lokalnych ryneczkach i targach. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto z owocami – idealne, gdy zaskoczy Cię niespodziewana wizyta gości.

 Ciasto Galette ze śliwkami

Śliwki to jedne z ulubionych owoców większości Polaków. Są pyszne, a sezon na te owoce trwa już od końca lipca aż do października. Poniżej przedstawiamy Wam szybki przepis na ciasto z śliwkami. Bazuje ono na składnikach, które w zasadzie zawsze masz pod ręką, a do jego przygotowania nie musisz posiadać żadnej formy.

Składniki, jakich będziesz potrzebować do przygotowania ciasta, to:

  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1-2 łyżki wody

Składniki do nadzienia i udekorowania:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 30 g płatków migdałów
  • 500 g śliwek
  • 1 białko jajka

Jaka jest kolejność działań?

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta – zimne masło, 200 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, żółtko oraz wodę szybko zagniatamy na jednolitą całość, następnie owijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Następnie trzeba przygotować śliwki– umyć je, lekko osuszyć i pozbawić pestek. Potem przekroić na mniejsze kawałki (najlepiej ćwiartki). Do tak przygotowanych owoców dodajemy mieszankę przesianej mąki ziemniaczanej i cynamonu. Po przygotowaniu nadzienia rozgrzewamy piekarnik do 200˚C oraz rozwałkowujemy schłodzone ciasto na obficie posypanym blacie. Rozwałkowane ciasto smarujemy mieszanką mąki pszennej, cukru pudru i zmielonych migdałów, pozostawiając ok. 2 cm brzegu. Na górę kładziemy warstwę śliwek. Tak przygotowane ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zawijamy brzegi ciasta, smarujemy je białkiem a środek ciasta posypujemy płatkami migdałów. Całość wędruje do nagrzanego piekarnika i pozostaje w nim przez kolejnych 40 minut. Tak przygotowane Galette ze śliwkami można zjadać jeszcze lekko ciepłe, podane z ulubionymi lodami.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami.

 

Ciasto bezglutenowe z owocami

Dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać składników zawierających gluten przygotowaliśmy przepis na łatwe i pyszne bezglutenowe galette. Całości dopełnia smak płatków migdałowych, aromatycznej brzoskwini, malin oraz tymianku. Przygotowywanie ciasta zaczynamy od spodu. Do jego przyrządzenia potrzebujemy:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu
  • szczyptę soli
  • 1 łyżeczkę wody
  • 1 jajko
  • 120 g rozpuszczonego oleju kokosowego

Proces rozpoczynamy od wymieszania ze sobą suchych składników, to znaczy mąki migdałowej, cukru trzcinowego, mąki jaglanej, ziemniaczanej i cukru z wanilią. Całość doprawiamy szczyptą soli. Następnie dodajemy jajko, wodę i roztopiony olej kokosowy. Tak przygotowaną masę należy zagnieść, a następnie umieścić w lodówce na pół godziny. W kolejnym kroku, po upływie tego czasu, ciasto należy rozwałkować, a następnie umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

Teraz pora na przygotowanie nadzienia, do którego potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki migdałowej
  • 4 brzoskwinie
  • 50 g malin
  • tymianek
  • 10 g płatków migdałów

Mąką migdałową należy posypać rozwałkowane ciasto, a następnie ułożyć na nim kawałki brzoskwiń. Teraz przyszła kolej na maliny i parę gałązek tymianku. Górę warto posypać również płatkami migdałów. Na koniec brzegi ciasta należy lekko zawinąć ku środkowi i tak przygotowane galette wstawić do piekarnika. Po 40 minutach deser jest gotowy.

Życzymy smacznego!

 

/Artykuł sponsorowany/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.