Okno żywieniowe i jej wpływ na zdrowie – dieta Intermittent fasting

Stosowanie diety IF to sposób odżywiania podporządkowany rytmowi dobowemu, który znacząco różni się od innych diet. Dowiedz się, na czym polega okno żywieniowe i jak wpływa na nasz organizm.

Okno żywieniowe, czyli na czym polega post przerywany?

Dieta Intermittent fasting (IF) to sposób odżywiania polegający na przestrzeganiu określonych przerw pomiędzy oknem żywieniowym a okresem, w którym należy spożywać wyłącznie produkty o znacznie zmniejszonej kaloryczności. Stosowanie tej metody odżywiania to nie tylko sposób na utratę wagi, ale przede wszystkim wsparcie dla gospodarki hormonalnej i poprawa samopoczucia.

Na czym polega post przerywany? W tej metodzie stosuje się zasadę 16:8, co oznacza 16 godzin postu i 8 godzin, w których możemy spożywać posiłki. Chociaż brzmi to nieco drastycznie, godziny postu przypadają głównie w momencie snu, dlatego stosowanie tego rodzaju diety nie jest aż tak trudne. Kiedy następuje okno żywieniowe, czyli podczas godzin, w których możemy jeść posiłki, warto przestrzegać zdrowego sposobu żywienia – dzięki temu osiągnięcie celu diety będzie jeszcze łatwiejsze.

Drugą z zasad, które uwzględnia ten rodzaj diety, to 5:2 – 5 dni systematycznej diety oraz 2 dni żywienia z zachowaniem niskiego limitu kalorycznego, który w przypadku kobiet wynosi 500 kalorii, a w przypadku mężczyzn 600 kalorii. W ciągu tych dwóch dni dieta okienkowa nie obowiązuje, jednak posiłki powinny być niskokaloryczne i jak najlepszej jakości.

Efekty diety IF – jakie korzyści przynosi stosowanie postu przerywanego?

Dieta IF wprowadza zmiany metaboliczne, dzięki czemu zamiast magazynować tłuszcz, szybciej go spalamy. Jest to jedna z najlepszych metod żywienia dla osób, których dotyka nadwaga oraz otyłość. Warto jednak pamiętać, aby podczas okna żywieniowego spożywać pokarmy zdrowe i jak najmniej przetworzone. Stosowanie diety Intermittent fasting przyczynia się do kontroli nad hormonami, które odpowiadają za uczucie głodu i sytości, zaś post odpowiedzialny jest za uwrażliwienie naszego organizmu na insulinę oraz hormon, który wpływa na odczuwanie głodu.

Stosując zasady obowiązujące w diecie IF można spodziewać się utraty wagi, na co wpływ ma niższy bilans energetyczny. Jest to związane z rezygnacją ze spożycia produktów w okresie, w którym należy przestrzegać postu. Metoda ta jest odpowiednia dla osób, które zmagają się z uczuciem wilczego głodu i ciężko jest nam się powstrzymać przed nadmiernym spożyciem posiłków o późnych porach. Przestrzegając zasad diety przyczyni się do redukcji masy ciała oraz reguluje gospodarkę hormonalną naszego organizmu.

Spożywanie posiłków o określonych godzinach w trakcie postu przerywanego pozytywnie wpływa również na nasze samopoczucie. Stosując zasady diety można zaobserwować lepszą formę zwłaszcza rano, kiedy towarzyszy nam wyjątkowa lekkość. Wprowadzenie postu ma na celu oczyszczenie organizmu, dzięki czemu ma on czas na przetworzenie posiłków spożytych w momencie, gdy następuje okno żywieniowe. Dzięki temu, w trakcie snu, organizm ma możliwość skupienia się na procesach regeneracyjnych, co jest bezpośrednio związane z mniejszym zużyciem energii, która normalnie zostałaby zużyta na proces trawienia.

Dieta Intermittent fasting jest sposobem na oczyszczenie organizmu i przywrócenie mu prawidłowych funkcji. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na insulinooporność, u których energia pozyskana z przyjmowanego pokarmu służy budowaniu tkanki tłuszczowej. Warto jednak podkreślić, że ten sposób żywienia, tak jak każda inna dieta, nie jest polecana osobom, które cierpią na poważne zaburzenia odżywiania, które wymagają specjalistycznego leczenia.