Olej kokosowy – jeden produkt, mnóstwo zastosowań

Olej kokosowy skradł nasze serca już kilka lat temu, ale jego popularność wcale nie słabnie. Znalazł tak szerokie zastosowanie, że z powodzeniem mogą sięgać po niego właściwie wszyscy. Wiele osób uważa nawet, że jest to najzdrowszy olej na ziemi. Samo pozyskiwanie go nie jest trudne. Pochodzi z podgrzanej i poddanej odpowiedniej obróbce kopry, czyli twardego miąższu orzechów kokosowych. Jakie zastosowanie ma olej kokosowy? Oto kilka z wielu przykładów.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Olej kokosowy jest powszechnie stosowany w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Ze względu na jego właściwości antybakteryjne, sporo osób wykorzystuje go w pielęgnacji cery trądzikowej. Może być nakładany na twarz samodzielnie, a także stanowić bazę do stworzenia maseczki. Olej kokosowy jest zupełnie bezpieczny, dlatego nadaje się nawet do skóry wrażliwej, podrażnionej czy skłonnej do reakcji alergicznych. Niektóre mamy stosują go w pielęgnacji skóry maluszków. Bez obaw można również posmarować nim całe ciało, wykorzystując olej kokosowy jako nawilżający i wygładzający balsam. Osoby, które zmagają się z przesuszoną skórą dłoni, mogą używać go jako kremu do rąk. Co ciekawe, jeden ze składników oleju kokosowego – trójgliceryd kwasu laurynowego – ma bardzo podobną budowę do białek, które naturalnie występują w ludzkich włosach. Z tego względu idealnie sprawdza się w pielęgnacji włosów, na przykład do ich olejowania lub jako odżywka. Po niedługim czasie regularnego stosowania oleju kokosowego, włosy staną się bardziej nawilżone, zdrowsze, lśniące i mocniejsze.

Olej kokosowy w kuchni

Zastosowanie oleju kokosowego nie ogranicza się jedynie do kosmetyki. Zdrowy skład, przyjazna konsystencja, delikatny smak i piękny zapach sprawiają, że wiele osób chętnie wykorzystuje go w kuchni. Olej kokosowy, taki jak np. https://zielonaesencja.pl/product-pol-907-Olej-kokosowy-nierafinowany-Extra-Virgin-900-ml-tloczony-na-zimno.html może być używany chociażby do smażenia warzyw, mięsa, placków czy racuchów. To zdrowsza alternatywa dla innych olejów popularnych w kuchni. Subtelny kokosowy aromat delikatnie przenika do smażonych potraw, nadając im intrygującą nutę orientu, jednak nie zmienia ich smaku. Olej z kokosa można z powodzeniem stosować także do pieczenia różnego rodzaju ciast i ciasteczek. Sprawdza się lepiej niż margaryna i masło, jest zdrowszy oraz znacznie bardziej wydajny. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie oleju kokosowego jest dodanie odrobiny do porannej kawy. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, kokosowy smak idealnie komponuje się z głębokim, gorzkim aromatem kawy. Tak przyrządzony napój to zastrzyk energii na cały dzień!