Warsztaty serowarskie na Podlasiu.

Niebagatelna gratka dla smakoszy. Na Podlasiu, w Leśnym Dworku w Kryłatce odbędą się warsztaty serowarskie.  W programie nauka wytwarzania sera podpuszczkowego, elementy warsztatów chlebowych, czyli wspólny wypiek chleba oraz tajemnice wielkanocnych potraw Podlasia. To wszystko w pierwszy weekend kwietnia.
Warsztaty serowarskie i chlebowe z elementami warsztatów kulinarnych pt. Wielkanocne potrawy Podlasia, w Leśnym Dworku w Kryłatce odbędą się w pierwszy weekend kwietnia, w dniach 5-6.04.

Warsztaty poprowadzą: znany w środowisku kulinarnym serowar mgr. inż. Krzysztof Jaworski, z 10-letnim doświadczeniem, Joanna Włodarska – dziennikarka kulinarna specjalizująca się w tematyce dotyczącej naturalnej żywności, wypiekająca chleb i robiąca sery oraz Małgorzata Ostapowicz – znawczyni kuchni regionalnej Podlasia.

W trakcie trwania szkolenia każdy uczestnik zdobędzie praktyczne umiejętności własnoręcznego wykonywania serów, posiądzie wyczerpującą wiedzę na temat zdrowej, naturalnej żywności i tego co różni ją od jedzenia z supermarketów, nauczy się piec chleb i pozna tajniki wielkanocnej kuchni Podlasia. Wykonane sery można będzie zabrać ze sobą do domu i podzielić się z przyjaciółmi i rodziną.

Harmonogram warsztatów:

5 kwietnia – sobota

11.00 – 12.00
Powitanie uczestników warsztatów, krótka opowieść o serowarstwie i historia sera.

12.00 – 17.00 Warsztaty serowarskie z przerwą na posiłek. W programie nauka wytwarzania czterech rodzajów sera:

  • ser typu parzenica
  • ser dojrzewający typu gouda
  • ser feta
  • ricotta

ok. 14:00 przerwa, kawa/herbata, przekąska

Po zakończeniu tej części serowarskiego szkolenia i ” złapaniu oddechu” nauczymy się robić prawdziwe masło, domowy jogurt i kefir. Przed kolacją nastawimy zaczyn na chleb i wspólnie przygotujemy tradycyjny, podlaski posiłek. Wieczorem czeka nas kolacja i pogaduchy.

Dzień drugi:

9.00- 10.00 – śniadanie
10.00- 15.00 – warsztaty kulinarne i chlebowe

  • wypiek tradycyjnego chleba
  • wielkanocne potrawy Podlasia, a wśród nich: m.inn. sernik ze zrobionej poprzedniego dnia ricotty, podlaska baba wielkanocna, soczewiaki i…niespodzianki przygotowane przez Małgosię Ostapowicz.

15.00 zakończenie kursu, obiad, wręczenie dyplomów.

 

Data: 5-6.04.2014 r.

Początek: 11:00 · Koniec o godzinie 17:00

Miejsce: Leśny Dworek w Kryłatce

Koszty: Cena dwudniowych warsztatów wraz z wyżywieniem wynosi 345 zł. Koszt uczestnictwa w warsztatach bez noclegu wynosi 295 zł.

O uczestnictwie w warsztatach decyduje kolejnośc zgłoszeń oraz wpłacenie zaliczki w wysokości 100 zł. W przypadku odwołania warsztatów przez organizatorów zaliczki zostaną zwrócone.

Kontakt: Joanna Włodarska, tel.kom. 505-061-237, joanna.wlodarska@onet.eu