Witamy w nowym cyklu kulinarnym Smaki Podlasia

Dziś rozpoczynamy cykl artykułów z serii Smaki Podlasia. Autorką pierwszych niesamowitych przepisów z naszego regionu, które postaramy się wspólnie odkryć na nowo, jest Joasia Kodłubańska, białostocka blogerka kulinarna, smakoszka i pasjonatka kuchni. Najlepiej będzie jednak jak sama się przedstawi. A oto co o sobie napisała.

Nazywam się Asia, jestem miłośniczką kuchni włoskiej, prowadzę bloga kulinarnego (www.smakowac.blogspot.com). Gotuję. Ktoś może spytać, co ja tu robię? Miłośniczka kuchni włoskiej pisząca o Smakach Podlasia. A jednak. Dwa tygodnie temu miałam okazję gościć u siebie znajomą z Włoch. Jadąc do innego kraju poznaje się jego kulturę również
poprzez kuchnię. Na szczęście „moja Włoszka” w programie wizyty miała zapewnione poznawanie kuchni regionalnej. Jadła kartacze w Supraślu, lepiła pierogi w Surażkowie.

Uf, odetchnęłam. Nie musiałam jej gotować. Bo cóż bym jej zaproponowała pastę, pizzę, tiramissu? To samo ma na co dzień. Od tamtej pory w mojej głowie urodziło się postanowienie: znaleźć takie potrawy kuchni regionalnej, które chciałabym przygotować swoim gościom.

Dziś Białysy, kolejne potrawy niebawem.

Białysy, przepis znajdziecie tutaj::

Kartacze, przepis znajdziesz tutaj::

Marcinek, przepis znajdziesz tutaj::

Ciasteczka ze skwarek, znajdziesz tutaj::

 

 

 

(aut. J.)