Aromat domowej oliwy

Uwielbiam domowe jedzenie. Posiada wyjątkowy zapach i smak nie porównywalny w żaden sposób ze sklepowym. Doceniam kulinarne detale, na których przygotowanie ktoś poświęcił choćby chwilę. Własnej roboty aromatyczne oliwy cieszą oko, są idealnym prezentem lub smakowym dodatkiem potraw.

Co do czego:

Na tym polu działamy intuicyjnie. Warto wziąć pod uwagę standardy, które mówią, że oliwy delikatniejsze (np. cytrynowe) używa się do ryb, owoców morza, do przygotowania majonezu czy sałat. Te ziołowe czy z czosnkiem np. do pizzy, makaronów, marynat.

Oliwę o ostrym aromacie stosuje się do przysmaków z charakterem: do sałat o wyrazistym smaku (cykorii czy rukoli), do doprawienia smażonych warzyw, carpaccio czy zawiesistych zup.

Przepisy:

Oliwa na ostro, czyli z chilli. Na litr oliwy dodajemy 8 strączków chilli.

Oliwa z ziołowym pieprzem. Na litr oliwy dodajemy 4 łyżki kolorowego pieprzu.

Oliwa ziołowa, czyli oliwa z dodatkiem świeżych ziół. Na litr oliwy dodajemy 2 pęczki rozmarynu, „doniczkę” bazylii czy oregano.

Oliwa majerankowa, na litr oliwy dodajemy 2 duże pęczki majeranku i łyżkę soli morskiej. Oliwę podgrzewamy do 60stC, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Pozostaje przecedzić oliwę i gotowe.

Do oliwy czosnkowej, na litr oliwy dodajemy 6 obranych ząbków czosnku.

Oliwa z pomarańczami i wanilią, na 1 litr oliwy wrzucamy skórkę cienko obraną z 2 pomarańczy i przekrojone wzdłuż 2 laski wanilii. Oliwę z dodatkami należy ogrzewać 10 min na parze w około 60 stC . Butelkę odstawiamy na noc, a rano przecedzamy do czystej butelki.

Analogicznie przygotowujemy oliwę cytrynową lub mandarynkową.

Oliwa z suszonymi pomidorami, czyli pomidory suszone zalewamy oliwą. Opcjonalnie możemy dodać zioła, czosnek.

Z pozostałymi składnikami działamy analogicznie, zwracając uwagę, żeby używać świeżych ziół i wysokiej jakości oliwy. Suszone nie są już tak aromatyczne. Możemy też przygotować oliwę z większą ilością dodatków, dobranych według własnego smaku. Ogranicza nas tylko wyobraźnia: estragon, jałowiec, koper, pietruszka, anyż, jabłka.

Porady:

  1. Butelka powinna być czysta i sucha inaczej oliwa spleśnieje.
  2. Dajmy oliwie „przegryźć się” z dodatkiem, odstawmy ją do leżakowania przynajmniej na kilka dni.
  3. Dbajmy o to, żeby dodatki były zawsze przykryte oliwą inaczej zaczną pleśnieć.
  4. Aby oliwa nie traciła swoich właściwości prozdrowotnych i zachowała dłużej świeżość, przechowujmy ją w butelkach z ciemnego szkła, dobrze zamkniętą, w ciemnym i chłodnym miejscu.
  5. Analogicznie działamy z olejem.

Nasz Ekspert

www: www.domowewyroby.com.pl
Założycielka bloga kulinarnego Domowe Wyroby nie psują wątroby. Współwłaścicielka studia kulinarnego Zmokła Kura. Od 5 lat prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci. Jest pomysłodawcą Akademii Kulinarnej Zmokłej Kury, z której w świat wyszły setki przeszkolonych młodych kucharzy. Redaktor naczelna pierwszego regionalnego magazynu kulinarnego “Specjalność Zakładu”. Jej ulubione składniki: rabarbar, czekolada, masło, świeże drożdże, zioła. Mama dwóch córek.

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/v2.2/?id=http%3A%2F%2Fwww.kobiecybialystok.pl%2Faromat-domowej-oliwy%2F): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /wp-content/themes/ideaweb/template-parts/social-media.php on line 14