Zupełnie inna forma sushi

Myślę, że śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że naprawdę wiele osób, będących fanami Japonii i japońskiej kultury przynajmniej raz w życiu jadło sushi, chociażby po to, żeby przekonać się, jak właściwie ono smakuje. Oczywiście mogło im smakować bądź nie – w końcu każdy z nas lubi co innego; jednak żeby się o tym przekonać trzeba danej potrawy spróbować.

Już nie tylko w Japonii

W dzisiejszych czasach żeby spróbować akurat tej potrawy nie trzeba wcale jechać na drugi koniec świata do Japonii. „I całe szczęście” – tak zdecydowanie mogą powiedzieć wszyscy amatorzy sushi. Dzisiaj bowiem sushi możemy zjeść w restauracjach, specjalizujących się w tej właśnie potrawie (lub po prostu w kuchni japońskiej). Ba, obecnie w wielu miejscach możemy także kupić sushi na wynos, żeby móc je później zjeść w zaciszu naszego domu.

Czy zawsze trzeba na nie wychodzić?

Oczywiście nie każdy z nas – z bardzo różnych powodów – lubi chodzić do restauracji. Czy to oznacza, że mamy rezygnować z sushi, jeśli akurat mamy na nie ochotę? Nic podobnego! W tej chwili istnieje już wiele miejsc, sprzedających sushi, które – oprócz oferty do zjedzenia w lokalu – oferują również dostawę do domu. Dzięki czemu możemy cieszyć się pyszną japońską potrawą nie wychodząc z domu. Możemy również zrobić ją sami!

Zrób to sam!

Zrobienie sushi to z pewnością bardzo ciekawy pomysł na spędzenie wieczoru. Możemy zaprosić naszych znajomych, np. tych, którzy również są amatorami sushi (chociaż taka domowa próba zrobienia tej potrawy może również przekonać do niej osoby, które nie są jej wielkimi fanami) i razem podjąć wyzwanie. Bo prawdopodobnie będzie to wyzwanie; przynajmniej za pierwszym razem. Jednak nie należy się zniechęcać, zwłaszcza, że w Internecie możemy znaleźć dużo poradników, tłumaczących dokładnie, krok po kroku, jak wykonać tę japońską potrawę. Ponadto w sklepach możemy znaleźć gotowe zestawy, zawierające wszystkie elementy, potrzebne do przygotowania sushi. Jednakże, szczególnie na samym początku, może być to dość trudne zadanie. Dlatego możemy spróbować je sobie nieco ułatwić.

Pączuszki sushi?

Jednym z takich ułatwień mogą być tzw. sushi donuts. Pomysł na nie pojawił się w Internecie już jakiś czas temu. Stał się nawet dość rozpoznawalny. I nic dziwnego ponieważ, trzeba przyznać, pączki sushi rzeczywiście prezentują się naprawdę wspaniale i oryginalnie. Bo swoim wyglądem rzeczywiście przypominają klasyczne donaty z dziurą w środku. Trzeba przyznać, że wyglądają naprawdę smacznie. W praktyce mogą również okazać się nieco łatwiejsze do wykonania. A to dlatego, że nie wymagają zawijania, które, przy robieniu sushi w najpopularniejszej formie rolki, może rzeczywiście sprawiać nam niemałe trudności. Oczywiście takie ryżowe pączki możemy przybrać każdymi dodatkami, na które mamy ochotę; zupełnie tak, jak „normalne” sushi. Możemy dodać ryby (surowe bądź np. usmażone), owoce morza, najróżniejsze warzywa – sprawdzą się zarówno nasze polskie, jak i te bardziej egzotyczne – a także sezam i nori. Wszystko, na co w danej chwili mamy ochotę.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie