Z jakich pomidorów zrobić sos na pizzę? Odpowiadamy


Fresh original Italian raw pizza preparation, close-up of man hands in action

Włoska pizza, przyrządzana w oparciu o tradycyjną recepturę, nie ma sobie równych. Doskonały smak i aromat to przede wszystkim zasługa wysokiej jakości składników. Wiedzą o tym pizzerie działające w Polsce, także Pizza Pelati w Białymstoku, dlatego dokładają wszelkich starań, aby smak przyrządzanych dań przywoływał na myśl słoneczną Italię. Jednym z sekretów jej sos pomidorowy. Z jakich pomidorów powstaje?

Sekret smacznej pizzy, która nawiązuje do oryginalnego włoskiego dania, tkwi nie tylko w odpowiednim cieście. Istotną rolę odgrywa również sos pomidorowy, o smaku którego decydują pomidory.

Jeśli sos do pizzy, to tylko z pomidorów San Marzano

Pomidory pomidorom nie są równe – różnią się przede wszystkim smakiem. Doskonale wiedzą o tym Włosi, dlatego wybór warzyw, z których powstaje sos do pizzy, nie jest przypadkowy. Zgodnie z tradycyjną włoską recepturą sos pomidorowy przyrządza się z pomidorów San Marzano. Uważane za króla wśród innych gatunków, wyróżniają się wieloma walorami – nie tylko smakowymi.

Ten rodzaj pomidorów pochodzi z San Marzano sul Sarno – miasta położonego w Kampanii (między Salerno a Neapolem). To właśnie w tym regionie pomidory mają najlepsze warunki do rozwoju: ciepły i łagodny klimat nadmorski oraz żyzne tereny wulkaniczne odpowiadają za doskonałe walory smakowe.

Pomidory San Marzano charakteryzują się wydłużonym kształtem oraz kolorem w odcieniu intensywnej czerwieni. Typowe jest żółte żyłkowanie oraz znikoma ilość pestek przy dużej ilości miąższu. To wszystko sprawia, że ten gatunek pomidorów świetnie sprawdza się w postaci sosu do pizzy.

Gatunek pomidorów to nie wszystko…

W tym, by sos pomidorowy był smaczny i aromatyczny, istotną rolę odgrywa nie tylko gatunek pomidorów – bardzo ważny jest również przepis. Dodatkowe składniki oraz sposób postępowania i czas przygotowywania sosu to równie istotne czynniki. Jak zatem go przyrządzić?

Składniki:

  • 800 g całych pomidorów San Marzano
  • 8 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz, cukier

Do garnka wlej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i podsmażaj go do uzyskania złocistego koloru. Dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut pod uchyloną przykrywką.

Chcesz przekonać się, jak smakuje oryginalna włoska pizza? Wcale nie musisz wyruszać w podróż do Włoch – wystarczy, że zamówisz jedzenie w pizzerii, np. w Pizza Pelati w Białymstoku. Skorzystaj z pośrednictwa portalu gastronomicznego – dzięki temu zamówienie szybko dotrze do Ciebie  na wskazany adres.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.