Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym

Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół, zatem na tej wyjątkowej w roku – sylwestrowej – także nie może ich zabraknąć. Śledzie w sosie śmietanowo– koperkowym, bo o nich mowa, będą prostą i szybką przekąska, która podbije serca gości. Witając Nowy Rok w towarzystwie takiego przysmaku na pewno będziemy się świetnie bawić!

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

– Śmietana 18% – użyliśmy „Piątnica” 200g – 1szt.

– filety śledziowe – 6szt.

– majonez – 1 łyżka

– koperek świeży – 1 pęczek

– cukier – 1 płaska łyżeczka

– sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.

Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo – koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

 

Smacznego!