A może Sylwester rodem z Dzikiego Zachodu? Inspiracje na "domówkę"

Sposobów i pomysłów na spędzenie tej jedynej i niepowtarzalnej nocy jest wiele. Nowy Rok można witać na balach, w klubach, na miejskich placach, przed telewizorem oraz na tzw. „domówkach”. Z racji stosunkowo niewielkich kosztów, właśnie to ostatnie rozwiązanie cieszy się zdecydowanie największą popularnością. W związku z tym, że impreza sylwestrowa to jedyna taka okazja w roku, warto pomyśleć nad jego specjalną oprawą. Może więc zorganizować party osadzone w realiach Dzikiego Zachodu?

Po pierwsze, odpowiedni strój. O ile panowie mają zdecydowanie ułatwione zadanie – wystarczą przecież powycierane jeansy, kraciasta koszula, kamizelka, kapelusz, rewolwer i trzydniowy zarost aby przeistoczyć się w prawdziwego szeryfa rodem z dzikiego zachodu, o tyle problem mogą mieć kobiety. Ale od czego są wypożyczalnie strojów, w których w zasadzie każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Panie w strojach indiańskiej sqaw też mogą przecież prezentować się kobieco i niebanalnie.

Mając już zaplanowane przebranie czas pomyśleć o kolejnych elementach, które będą stanowiły dopełnienie wieczoru. Muzyka country? Obowiązkowo! A do tego specjalne konkurencje i zabawy: pojedynek rewolwerowców? Mini kasyno? Pomysłów może być naprawdę sporo. Nie zapominajmy jednak o rzeczy kluczowej dla dobrej sylwestrowej imprezy – oczywiście o jedzeniu. A to, co jasne również powinno idealnie współgrać z całością, dlatego warto sięgnąć do przepisów tradycyjnej kuchni teksańskiej.

– Teksas słynie z wołowiny i sosu bbq, który świetnie komponuje się z mięsem, dlatego na typowym teksańskim stole nie powinno zabraknąć tych dwóch tradycyjnych produktów. Możemy przygotować steki, chilli con carne czy też żeberka w sosie barbecue. Wiele osób mylnie uważa, że samodzielne przyrządzenie steku to wyczyn ponad ich umiejętności kulinarne. Wystarczy jednak porcja mięsa wołowego o grubości 2- 3 cm – antrykot lub rostbef. Steki smarujemy olejem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor ze wszystkich stron, by zamknąć pory. Możemy wykończyć steki w piekarniku lub na patelni  – mówi Marta Tyborowska, szef kuchni Restauracji Winchester.

Steki możemy wykonywać bez dodatków lub zaromatyzować  je, dodając do zrumienionego mięsa masło, czosnek i świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek. Wyróżniamy 6 stopni wysmażenia steków, ale najbardziej znane są trzy: stek krwisty, średnio wysmażony i dobrze wysmażony. 

Teksas, jak zresztą każdy teren pogranicza, charakteryzuje się licznymi wpływami wielu zamieszkujących ten obszar kultur. Stąd tak silne i widoczne są tam wpływy pobliskiego Meksyku, co także ma swoje odzwierciedlenie w kuchni.

Kolejną propozycją dania głównego może być więc wspomniane już chilli con carne- usmażone wołowe mięso  z cebulą i czosnkiem, dodatkiem czerwonej fasoli i obowiązkowo papryczek chilli. Jak zaznacza szefowa kuchni z Winchestera nie zapominajmy przy tym o typowej dla tego miejsca, tradycyjnej przyprawie- kumin. Do chilli con carne możemy dodać kremowy serek i ser a otrzymamy chilli con queso- jedną z popularniejszych przystawek kuchni Tex-Mex, podawaną z czipsami z tortilli- nachosami.

– Sposobem na kulinarne urozmaicenie sylwestrowej nocy mogą być również przystawki z kuchni teksańsko – meksykańskiej takie jak: quasadilla, chimichanga, frito pie. Chrupiącą przystawką są chipsy z tortilli, które możemy zrobić sami. Placki tortilli kroimy na odpowiadający nam kształt i suszymy na patelni lub w piekarniku nagrzanym do 165 stopni, do momentu aż staną się chrupiące  – wyjaśnia Marta Tyborowska.

Nachosy świetnie komponują się z salsami, dipami na zimno jak i na gorąco. Najpopularniejsze jest guacamole- czyli dip wykonany z avocado z dodatkiem pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku, papryczki chilli, soku z limonki i przypraw. Możemy również przygotować dipy na ciepło. Potrzebne nam do tego będą: kremowy serek typu „cream cheese”, śmietana, ser cheddar lub mozarella, parmezan i odrobina majonezu oraz główny składnik smakowy np. szpinak lub papryka. Wszystkie składniki należy wymieszać i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Nachosy idealnie komponują się z dipami serwowanymi na gorąco, tworząc je z wykorzystaniem cream chees i dodatków: pieczonej papryki i czosnku. Całość zapiekamy w piecu a na koniec blendujemy, otrzymując kremową konsystencję.

Kolejną propozycją Marty Tyborowskiej z Winchestera są pieczone ziemniaki faszerowane wołowiną z dodatkiem sera cheddar, śmietany, smażonej cebulki i przypraw. Do faszerowania ziemniaków możemy użyć tez chilli con carne. Podajemy je z kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną oliwy z oliwek. Na teksańskim stole mogą się także znaleźć tortille z dowolnym składnikiem w środku – chilli con carne, warzywami, kurczakiem carry i kukurydzą.

Oprócz przystawek i dań gorących pomyślmy też o deserze- oczywiście rodem wprost z dzikiego zachodu. Prostą a zarazem smaczną i efektowną propozycją jest tradycyjne ciasto kukurydziane lub texas sheet cake – podpowiada Marta Tyborowska, szefowa kuchni Restauracji Winchester.

Przepisy Marty Tyborowskiej na Sylwestra w stylu „Dzikiego Zachodu”:

 

Żeberka BBQ

 

Składniki:

2 paski żeberek

8 łyżek ketchupu pikantnego

6 łyżek cukru brązowego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki sosu chilli

2 łyżki miodu

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 ząbki czosnku

 

Żeberka solimy wykładamy na blachę do pieczenia. Następnie wszystkie składniki do sosu mieszamy i zalewamy mięso. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do miękkości ok. 2h.

 

Chilli con carne

 

Składniki:

25 dkg mielonego mięsa wołowego

2 łyżki oliwy

1 puszka czerwonej fasoli

2 papryczki chili, posiekane w kosteczkę

1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórki

2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę

3 posiekane ząbki czosnku

100 ml wody lub bulionu warzywnego

1 duża papryka, pokrojona w kosteczkę

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

sól do smaku

 

Przygotowanie

Cebule kroimy i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 30 min. Paprykę kroimy, dodajemy do całości i gotować następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając

 

Texańska Quasadilla z kurczakiem

 

Składniki:

2 łyżki oleju

1 cebula pokrojona w plastry

1 łyżka miodu

2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę

½ szklanki sosu BBQ

1 szklanka tarkowanego sera cheddar

8 tortilli pszennych

 

Przygotowanie

Na łyżce oleju podsmażamy cebulę do momentu aż się z karmelizuje. Dodajemy miód i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni przyrządzamy kurczaka, do którego po chwili dodajemy sos bbq i jeszcze chwilę smażymy. Gotowe składniki umieszczamy na jednym z placków tortilli posypujemy serem i nakrywamy kolejnym plackiem. Podgrzewaj tortille na patelni z każdej strony na złoty kolor ok. 5 min.

 

Chimichanga

 

Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1 mała puszka czerwonej fasoli

1 papryczka jalapeno

Tarkowany ser cheddar

4 duże placki tortilli

Sól, pieprz, papryka chilli – do smaku.

 

Przygotowanie

Cebule kroimy w kosteczkę, podsmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy na brązowy kolor. Podsmażone mięso mieszamy z czerwoną fasolą. Doprawiamy do smaku. Na placki tortilli nakładamy gotowy farsz posypujemy serem i składamy w rulon zamknięty. Smażymy na rozgrzanym oleju 1-2 min z każdej strony. Bardziej lekkostrawną wersją jest upieczenie chmichangi w piekarniku. Podajemy je z kwaśna śmietaną i świeżymi listkami kolendry.

 

Guacamole

Składniki:

6 dojrzałych avocado

1 cebula czerwona pokrojona w kosteczkę

½ papryczki chilli

2 ząbki czosnku

2 pomidory pokrojone w kosteczkę

½ soku z limonki

Sól

 

Przygotowanie

Myjemy warzywa. Avocado przecinamy na pół, wydrążamy miąższ. Lekko rozgniatamy za pomocą widelca, następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę, cebule czerwoną, chilli, czosnek i sok z limonki. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

 

Dip szpinakowy na ciepło

Składniki:

200 g szpinaku świeżego lub mrożonego

200 g kremowego serka

½ szklanki śmietany

¼ szklanki majonezu

1 ząbek czosnku

¼ szklanki parmezanu

¼ szklanki mozzarelli

Pieprz Cayenne lub tabasco

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać w 180 stopniach, do momentu, aż ser się rozpuści i uzyska lekko brązowy kolor. Ok. 20-30 min.

 

Frito pie

Składniki:

1 opakowanie naciosów

1 mała cebula pokrojona w kostkę

0,5 kg mielonej wołowiny

1 puszka fasoli czerwonej

1 puszka kukurydzy

300 g pomidorów w puszce

150g oliwek czarnych krojonych

2 szklanki tarkowanego sera cheddar

Sól, pieprz, papryka chilli, oregano

 

Podsmażamy wołowinę na brązowy kolor. Dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory, cebulę. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku. Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno: naciosy, mięsny farsz, nachosy. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni prze 25 min. Po tym czasie posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

 

Pieczone ziemniaki

Składniki:

6 sztuk pieczonych lub gotowanych ziemniaków w mundurkach

1/3 szklanki mleka 2 %

6 łyżek masła

1 szklanka tarkowanego sera

¼ szklanki kwaśnej śmietany

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzy czarnego

Boczek lub chorizo

Szczypiorek

 

Przygotowanie:

Upieczone ziemniaki przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ. Wydrążone środki ziemniaka mieszamy ze śmietaną, masłem, mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy trochę podsmażonego na chrupiąco boczku. Farsz wykładamy na łódeczki ziemniaczane posypujemy resztą boczku i tarkowanym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Podajemy ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

 

Texas sweet cake

Składniki:

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki cynamonu

2 jajka

½ szklanki maślanki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 kostka masła

¼ szklanki gorzkiego kakao

1 szklanka gorącej wody lub kawy

 

Polewa

½ kostki masła

¼ szklanki gorzkiego kakao

1/3 szklanki maślanki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¾ szklanki cukru pudru

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pecans

 

Przygotowanie

Do miski wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Natomiast jajka, maślankę i ekstrakt waniliowy mieszamy w oddzielnej misce. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kakao idolewamy wodę lub kawę. Zagotowujemy. Następnie uzyskaną czekoladę wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wymieszane mokre składniki z drugiej miski. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę na ciasto przelewamy do formy o wymiarach 18- 12 cm i pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 18 minut.

 

Polewa

Do rozpuszczonego masła dodajemy kakao. Następnie maślankę, wanilię i cukier puder.

Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Po czym dodajemy orzechy. Następnie polewę wylewamy na jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto przed wydaniem należy schłodzić.

 

Ciasto kukurydziane

Składniki:

250 g maki kukurydzianej

250 g cukru

6 średnich jaj

2 średnie pomarańcze

1 łyżeczka proszku do pieczenia

75 g masła

Szczypta soli

Pomarańcze gotujemy ok. 1 -1,5 godziny. Po tym czasie studzimy owoce. Przekrajamy na ćwiartki i miksujemy razem z mąką, cukrem i jajkami przez 30 s.