Bądźmy bardziej eko – używajmy naczyń z otrąb pszennych!


Zdjęcie autorstwa Taryn Elliott z Pexels

W ostatnim czasie bardzo wiele mówi się o ekologii i dbaniu o środowisko naturalne. Segregujemy odpady, oszczędzamy wodę i prąd. Niemniej jednak niewielu z nas myślało, a może i nawet słyszało o naczyniach, które są w pełni przyjazne naszej planecie. Mowa tutaj o naczyniach z otrąb pszennych, których możemy używać zarówno na co dzień, jak i od święta. Dlaczego naczynia z otrąb pszennych to właściwy wybór dla każdego?

Do domu i restauracji

Naczynia z otrąb pszennych mogą być używane zarówno w barach i restauracjach, jak i w naszych domach. W idealny sposób zastępują plastikowe naczynia, których bardzo często używamy w szczególności w sezonie letnim, podczas pikników czy imprez na świeżym powietrzu. Warto mieć na uwadze, że niepozorny, plastikowy talerzyk rozkłada się przez wiele lat, podczas gdy naczynia z otrąb pszennych mogą rozłożyć się już w ciągu 30 dni. Różnica jest więc znaczna. Naczynia z otrąb pszennych prezentują się bardzo ładnie na stole, dlatego możemy używać ich również na co dzień, do podawania śniadań, obiadów, kolacji czy przekąsek.

Jak używać naczyń z otrąb pszennych?

Wiele osób z pewnością zastanawia się, jak w ogóle używać naczyń z otrąb pszennych? Otóż dokładnie tak, jak każdych innych – możemy na nich podawać potrawy ciepłe, zimne, oleiste, mrożone (na przykład lody). Naczynia z otrąb pszennych pomagają przez dłuższy czas utrzymać temperaturę konkretnej potrawy. Co więcej, nadają się one do pieczenia czy podgrzewania potrwa. Możemy bez żadnych obaw włożyć je do piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Naczynia z otrąb pszennych są jednorazowego użytku, jednak po zakończonym posiłku wcale nie musimy ich wyrzucać do kosza. Ze względu na to, że wykonane są z otrąb, możemy je po prostu zjeść. Naczynia te są również w pełni kompostowalne. Do ich produkcji nie użyto żadnych szkodliwych dla człowieka czy środowiska naturalnego substancji.

Ekologiczny sposób na posiłki

Naczyń z otrąb pszennych nie może zabraknąć w żadnej restauracji, która reklamuje się jako dbająca o środowisko naturalne. Co więcej, powinny one na stałe zagościć w domach tych, którym nie jest obojętny los naszej planety. Podawania posiłków w naczyniach z otrąb pszennych nie wiąże się ze zmianą smaku serwowanych dań. Są one doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy poszukują ekologicznego sposobu na podawanie nie tylko dań zimnych, ale również gorących. W miskach z otrąb pszennych możemy bez obaw podać zupę, gulasz czy zapiekankę na ciepło. Naczynie nie zdeformuje się, a danie nie przesiąknie zapachem czy smakiem otrąb pszennych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.