Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Można inaczej!

Częste spożywanie słodyczy to nawyk bardzo krytykowany przez dietetyków. Tego typu przekąski to praktycznie żadna wartość odżywcza, pełne są natomiast tzw. pustych kalorii. Nie pomagają zaspokoić głodu, a wręcz powodują chęć jeszcze częstszego sięgania po kolejne słodkie przegryzki. W skrajnych przypadkach mogą prowadzić do uzależnienia od cukru. Z tych powodów warto poznać mechanizmy emocjonalne i biochemiczne, jakie towarzyszą jedzeniu czekolady czy cukierków. Pomoże to w pozbyciu się szkodliwego nawyku jakim jest nieustanne sięganie po coś słodkiego.

Słodkie zagrożenie

Słodycze, choć bardzo smaczne, w dużych ilościach stanowią poważne zagrożenie. Powodem ich szkodliwości są cukry proste, które w przeciwieństwie do węglowodanów złożonych, negatywnie wpływają na gospodarkę glukozy i insuliny we krwi. Dodatkowo, mając bardzo znikomą wartość odżywczą, nie dostarczają ważnych witamin i minerałów. Są za to bogate w kalorie, co w połączeniu z częstym sięganiem po słodkie co nieco, może doprowadzić do nadwagi i otyłości w stosunkowo krótkim czasie. W tym kontekście dietetycy używają pojęcia “puste kalorie” – w porównaniu ze sporą dawką energii, jaką dostarczają słodycze, ich wartość odżywcza jest bardzo niska, nie ma tam witamin, mikroelementów, minerałów czy innych związków w takich ilościach, aby równoważyły szkody spowodowane nadmiarem cukru i tłuszczów.

Zagrożenia, które czyhają na miłośników słodyczy, którzy jedzą je w nadmiarze, to między innymi:

  • Zmiany apetytu. Po zjedzeniu wielu słodkich przekąsek, bardziej wartościowe potrawy wydają się mniej smaczne.
  • Uzależnienie emocjonalne. To wpływ cukru, który potrafi działać uzależniająco, niekiedy rozprężająco – kiedy jego poziom we krwi gwałtownie wzrasta, w pierwszych chwilach można poczuć więcej energii, która jednak po chwili słabnie, ustępując miejsca senności – szczególnie wśród osób mających problem z metabolizmem glukozy. Pragnienie odczuwania stanu pobudzenia, a następnie “błogości”, może przerodzić się w niepokojącą praktykę ciągłego sięgania po słodkości.
  • Zaburzenia hormonalne – związane są bezpośrednio z gospodarką glukozowo-insulinową oraz z magazynowaniem tłuszczy. Słodycze utrwalają insulinooporność i cukrzycę oraz mogą prowadzić do nadwagi lub otyłości.
  • Duże ilości cukru działają niszcząco na szkliwo nazębne, powodując próchnicę.

Jak zrezygnować ze słodyczy?

Coraz więcej osób świadomych jest wpływu słodyczy na zdrowie, stąd decydują się na krok radykalny, czyli zupełne ich odstawienie. Nie jest to skazane na niepowodzenie, ale jest obarczone dużym jego ryzykiem. Dlaczego? Z powodów wyżej wymienionych – uzależniające działanie cukru prędzej czy później może dać o sobie znać. Ponadto, może okazać się, że kiedy staramy odżywiać się racjonalnie, jeszcze przez jakiś czas zaczyna brakować nam cukrowego zastrzyku, do którego przyzwyczailiśmy organizm. Aby temu zapobiec, posiłki powinny być odpowiednio skomponowane i zapewniać zdrowe cukry złożone – czyli węglowodany występujące w warzywach czy produktach zbożowych. Cukry te rozkładane są w organizmie inaczej niż rafinowany cukier biały i nie pociągają za sobą negatywnych skutków. Przyjmuje się, że czas potrzebny naszemu ciału na przestawienie się z jedzenia słodyczy na zdrowy styl odżywiania, wynosi około trzech miesięcy. Ten okres może być krytyczny – jeśli się nie poddamy, to z każdym kolejnym tygodniem powinno być łatwiej. Wsparciem może okazać się dietetyczna pomoc specjalistów firmy Wygodna Dieta, w której jadłospisy komponowane są przez dietetyków, doskonale znających specyfikę problemów, z którymi zmagają się osoby do tej pory nadmiernie spożywające słodycze. Gotowe posiłki dostarczane są prosto pod drzwi, co działa na naszą korzyść – rzadsze okazje do robienia zakupów w sklepach, to mniejsza pokusa na niekontrolowany zakup batonika!

Warto zminimalizować jedzenie słodkich przekąsek. Wiedza o niebezpieczeństwach, jakie wiążą się z przedawkowaniem cukru i tłuszczy, pozwoliła już uniknąć utraty zdrowia wielu osobom, którym dotąd trudno było zrezygnować ze słodyczy. Zamiennikiem cukru prostego są węglowodany złożone, zawarte w dobrze zbilansowanych posiłkach. W przeciwieństwie do słodkich przekąsek, zawierają w sobie wiele wartościowych składników. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z usługi, jaką jest catering dietetyczny przez pierwsze trzy miesiące zmiany trybu odżywiania. Pozwoli to na pełną kontrolę jakości tego, co zjadamy i zwiększa szansę na sukces.