Pieprz cytrynowy obowiązkową przyprawą dań opartych na owocach morza


fot. pixabay

Wyraziste, aromatyczne przyprawy mogą odmienić charakter każdej potrawy. Do takiej przyprawy można zaliczyć pieprz cytrynowy, który wyróżnia się ciekawym smakiem, zapachem i doskonałymi właściwościami odżywczymi. Warto wiedzieć w ramach ciekawostki, że już od wielu lat z chęcią sięgają po niego najlepsi szefowie kuchni i to nie tylko w Polsce ale i również na całym świecie. Ten składnik wielu potraw może być z powodzeniem dodawany do wszelkiego rodzaju ryb jak i również egzotycznych smaków, na przykład owoców morza, małż, krewetek.

Pieprz cytrynowy idealny do potraw rybnych

Pieprz cytrynowy jest połączeniem klasycznego pieprzu jak i również odrobiny kwasku cytrynowego. W efekcie powstaje niezwykle aromatyczna przyprawa, która ma lekko pikantny oraz kwaskowaty smak. Na szczególną uwagę zasługują aromatyczne mieszanki przypraw, w których znajduj się nie tylko pieprz cytrynowy ale i również dodatek pozostałych smacznych i zdrowych ziół. Naturalne mieszanki przypraw wzbogacają niesamowity smak każdej potrawy. Najczęściej w mieszankach pieprzu cytrynowego można znaleźć następujące składniki: skórka cytrynowa, biała cebula, złocista kurkuma oraz odrobina soli i cukru. Warto dodać, że wymienione składniki stanowią sekret przepięknego koloru każdej przyprawy. Złocista kurkuma podkreśli smak i kolorów bulionów oraz rosołów natomiast skórka cytrynowa nada potrawom cytrusowego aromatu. Na szczególną uwagę zasługuje pieprz, który został wyprodukowany w Polsce na bazie naturalnych składników. W pieprzu cytrynowym renomowanego producenta nie ma chemii ani wzmacniaczy smaku.

Wykorzystanie pieprzu cytrynowego w polskiej kuchni

Z pomocą pieprzu cytrynowego można doprawić dania na bazie ryb słonowodnych. Przyprawę można dodać na przykład do łososia, tuńczyka, makreli, dorsza. Można ją także dodać do krewetek, ostryg, małż. Z całą pewnością ta wyjątkowa przyprawa, jaką jest pieprz cytrynowy, podkreśli wyjątkowy charakter każdej potrawy. W renomowanych restauracjach, ta przyprawa dodawana jest z powodzeniem do homarów, ośmiornic jak i również kalmarów. Nadaje ona potrawom pikantności, charakteru i wyrazistości. Wysokiej jakości przyprawę można dodawać również z powodzeniem do marynowanych śledzi oraz aromatycznego dressingu sałatkowego. Wysokiej jakości produkt można nabyć w sklepie z przyprawami, w którym znajdują się także elegancko zapakowane zestawy. Warto dodać, że z całą pewnością mogą one stanowić doskonały prezent na ważną okazję, urodziny, imieniny, święta czy też parapetówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.