Słodki orzechowy raj, czyli przepis na aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej

Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.

 

Składniki:

§  10 łyżek mąki arachidowej np. Ol’Vita

§  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

§  2 łyżki masła

§  2 łyżki miodu

§  2 jajka

§  Garść dowolnych orzechów

§  szczypta soli

 

Przygotowanie

·         Orzechy siekamy nożem

·         Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce

·         Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny

·         Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników

·         Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem

·         Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut

·         Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia

·         Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia

Wskazówka:

Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.

 

Gotowe! Smacznego!

Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl