Żywność ekologiczna – dlaczego warto ją kupować?

Od jakiegoś czasu prowadzenie zdrowego trybu życia jest po prostu modne. Sporo osób zaczyna przywiązywać większą wagę do swojego sposobu odżywiania. Czym różni się żywność ekologiczna od standardowej?

Okazuje się, że polscy konsumenci zaczynają coraz chętniej sięgać po produkty żywieniowe, zwracając uwagę na ich jakość oraz wpływ na organizm. Ponad 60% dorosłych Polaków sprawdza skład kupowanych artykułów spożywczych. Odpowiedzią na to jest na pewno rolnictwo ekologiczne. 

Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna to żywność produkowana w gospodarstwach wytwarzających ją według pewnych zasad. Jest ona kontrolowana na etapie produkcji, magazynowania, przetwarzania czy sprzedawania. W tym przypadku wszystko musi odbywać się w zgodzie z zasadami dbałości o środowisko. Nie stosuje się więc pestycydów czy syntetycznych nawozów sztucznych. Dozwolone są jedynie nawozy organiczne i zielone oraz biologiczne środki ochrony roślin. Również hodowla zwierząt odbywa się bez wykorzystywania hormonów czy organizmów modyfikowanych genetycznie. 

Jak sprawdzić, czy dany produkt spożywczy rzeczywiście jest eko? Na opakowaniach certyfikowanych produktów ekologicznych umieszczane jest unijne logo w postaci listka stworzonego z gwiazdek na zielonym tle. Warto też sprawdzać etykiety. 

Dlaczego warto zdecydować się na żywność ekologiczną?

Przede wszystkim produkcja żywności ekologicznej sprzyja środowisku. Naturalne nawozy poprawiają jakość gleby, chroniąc mikroorganizmy żyjące na danym terenie. Poprawie ulega również jej struktura. Zwiększa się pojemność wodna i maleje ryzyko erozji. Jak widać, rolnictwo ekologiczne wspiera ekosystem. Dlatego warto je wspierać.

Za sprawą naturalnych metod produkcji żywność ekologiczna oferowana przez strefa-zdrowia.eu cechuje się zbilansowaną zawartością składników pokarmowych. Produkty ekologiczne nie są w zasadzie przetwarzane. Ewentualnie odbywa się to z udziałem metod biologicznych, fizycznych czy mechanicznych. Żywność produkowana w gospodarstwach ekologicznych przewyższa swoją wartością odżywczą produkty standardowe. Rzeczywiście liczne badania potwierdzają, że ma ona wyższą zawartość związków o charakterze antyoksydacyjnym. Dlatego też jej systematyczne spożywanie może ograniczyć zachorowanie na choroby zależne od diety. Można też liczyć wówczas na poprawę ogólnego stanu zdrowia. 

Żywność ekologiczna i jej zalety

Oczywiście rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwa ekologiczne muszą dbać o dobro swoich zwierząt. Ekologiczny system hodowli w pełni zaspokaja ich podstawowe potrzeby jeśli mowa o żywieniu, przestrzeni do życia czy warunkach środowiskowych. Nie są one okaleczane. Muszą być w odpowiedni sposób transportowane czy zabijane. Zwierzęta mają żyć w warunkach bezstresowych i dopasowanych do ich indywidualnych potrzeb. 

Na szczęście polskie społeczeństwo jest coraz bardziej świadome. Wiele osób zadaje sobie sprawę z tego, jak duży wpływ na zdrowie i samopoczucie ma sposób odżywiania się oraz jakość spożywanych produktów. Często żywność ekologiczna utożsamiana jest ze zdrową żywnością. Aby mieć pewność, że dany artykuł spożywczy rzeczywiście jest ekologiczny, należy sprawdzić, czy posiada odpowiedni certyfikat. Charakterystyczny znaczek w kolorze zielonym to gwarancja jakości. Dobrze jest podczas codziennych zakupów sięgać po żywność ekologiczną oznaczoną w ten sposób. W końcu zdrowie jest najważniejsze.