Futomaki, uramaki i maki, czyli o rodzajach sushi

W Polsce sushi kojarzy się najczęściej z surową rybą oraz sosem wasabi. Oba te składniki faktycznie są istotne w trakcie przygotowywania tej potrawy, ale sushi to tak naprawdę kompozycje różnych dodatków, z których każdy dodaje daniu niecodziennego smaku. Wśród najpopularniejszych odmian wyróżnić można m.in. maki czy nigiri, ale to tylko niewielka część tego, co oferuje kuchnia japońska!

Rodzaje sushi

Wraz z upływem lat danie to doczekało się wielu odmian – w samej Japonii sushi różni się w zależności od regionu. Dzieje się tak dlatego, że przygotowując tę potrawę, mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni korzystają z regionalnych składników, które są typowe tylko dla poszczególnych terenów. Jakie rodzaje sushi wyróżniamy?

  • Maki – to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian tego dania, a ich czarna, charakterystyczna obwódka to pierwsza rzecz, która wielu osobom kojarzy się z sushi. Maki składają się z uformowanej z ryżu kulki, do której dokłada się rybę, owoce morza oraz różne warzywa, a następnie zawija w algi morskie, czyli nori. Formuje się je przy pomocy bambusowej maty, po czym kroi na niewielkie kawałki.
  • Nigiri – ten rodzaj sushi to nic innego jak maki, ale bez alg. Jest to najprostsza forma, dlatego poleca się ją osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią japońską. Doprawiony octem ryż ugniata się w wydłużone kulki, a następnie dodaje do niego warzywa oraz surową rybę.
  • Uramaki – tzw. california rolls, czyli odwrócone maki. Najpierw na macie układa się ryż, a dopiero potem nori czy inne dodatki. Z zewnątrz ryż posypuje się sezamem, a także kawiorem, co doskonale dopełnia smak potrawy.
  • Unagi – to jedna z trudniejszych wersji, która wymaga nieco kunsztu i przygotowania. W ich skład, poza ryżem, wchodzi węgorz japoński, który jest uprzednio grillowany w słodkawym sosie, krojony na mniejsze części i układany na ryżu.
  • Futomaki – ta odmiana różni się od tradycyjnych zawijanych sushi tym, że jest grubsza, ponieważ dodaje się do niej więcej dodatków, które w charakterystyczny sposób wystają poza wodorosty nori.

Jaki rodzaj wybrać dla siebie?

Wszystko zależy od własnych preferencji – niektóre osoby będą tolerować wyłącznie sushi przyrządzone przez siebie, a inni chętnie zakupią gotowe zestawy sushi np. od http://www.sushi-tokyo.pl. Sam rodzaj dania także zależy od upodobań, ponieważ nie każdy chętnie zje surową rybę lub owoce morza (alternatywą mogą być wersje wegetariańskie złożone z ryżu i warzyw). Każdy rodzaj japońskiego przysmaku charakteryzuje się innym smakiem oraz jego intensywnością, dlatego trzeba skosztować je samemu i ocenić, co najlepiej pasuje naszym kubkom smakowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.