Rozszerzenie diety niemowlaka. Jak zacząć?


fot. pexels

Jesteś mamą niemowlaka i zastanawiasz się, kiedy i jak zacząć rozszerzać jego dietę? Skorzystaj z naszych wskazówek!

Kiedy zacząć?

Wszystko zależy od tego, czy karmisz dziecko piersią czy mlekiem modyfikowanym. Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym są gotowe na rozszerzenie diety nieco wcześniej (już w 5. miesiącu życia) niż te karmione mlekiem mamy, którym można podawać nowe pokarmy od 6. miesiąca życia.

Co podawać najpierw?

Pierwsze posiłki dla niemowlaka powinny być jednoskładnikowymi przecierami warzywnymi. Na początek może to być marchewka, ziemniak lub dynia. Lepiej wybierać te mniej słodkie warzywa i unikać podawania owoców, ponieważ ich słodki smak będzie dużą konkurencją dla warzyw. Owoce należy wprowadzać nieco później, kiedy maluch polubi już smak warzyw.

W jakich ilościach?

Na początek wystarczy dosłownie jedna łyżeczka! Układ pokarmowy dziecka w 5. czy 6. miesiącu życia nie jest jeszcze dobrze rozwinięty i zbyt duża ilość przecieru może zostać w ogóle niestrawiona lub powodować bóle brzuszka. Dlatego pierwszą papkę, np. z marchewki czy ziemniaka, podaj dziecku w niewielkich ilościach. Jedna łyżeczka pierwszego dnia, kolejne dwie następnego i tak dalej.

Wprowadzaj poszczególne warzywa pojedynczo, żeby obserwować ewentualną reakcję alergiczną. Jeśli maluch dobrze zareaguje np. na dynię, po kilku dniach daj mu spróbować łyżeczkę marchewki lub ziemniaka.

O jakiej porze?

Warzywo podaj dziecku w porze zwyczajowego karmienia piersią lub butelką – np. w porze drugiego śniadania lub podwieczorku, a potem dokarm go mlekiem. Wprowadzanie nowości powinno trwać około 2 tygodni, po tym czasie jeden posiłek mleczny możesz zastąpić pełnowartościowym posiłkiem warzywnym.

Jeśli nie zaobserwujesz reakcji alergicznej objawiającej się bólami brzuszka lub zmianami skórnymi, możesz zacząć mieszać warzywa i gotować z nich zupki wielowarzywne. Nie używaj soli i cukru! Dziecko powinno uczyć się naturalnych smaków, a nie znając soli czy cukru, nie będzie odczuwać ich braku.

Gotować czy podawać słoiczki?

To pytanie zadaje sobie wiele mam. Jeśli masz dostęp do sprawdzonych, ekologicznych warzyw lub masz własny ogródek, to oczywiście możesz sama gotować dla swojego maluszka. Jednak specjaliści żywienia niemowląt i wielu pediatrów zgadza się co do tego, że dania ze słoiczków są dobrymi daniami dla najmłodszych, ponieważ przygotowywane są ze sprawdzonych, certyfikowanych składników wysokiej jakości. Są też bardzo wygodne, bo zaoszczędzają czas i różnorodne – można wybierać spośród wielu smaków.