Czy warto sięgać po mąkę żytnią?

Szukasz zdrowego zamiennika dla klasycznej mąki pszennej? W tym artykule skupiamy się na zaletach stosowania mąki żytniej.

Wiele mówi się o tym, aby ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z jadłospisu rafinowaną mąkę pszenną. Pojawia się jednak pytanie, czym ją zastąpić, aby nie musieć rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Na szczęście do wyboru jest wiele alternatyw, a jedną z nich będzie mąka żytnia chlebowa. Cechuje się ona zdecydowanie lepszym smakiem i większą wartością odżywczą.

Mąka żytnia chlebowa – co należy o niej wiedzieć?

Mąka żytnia chlebowa nie jest niczym nowym, bo używa się jej już od wieków. Ziarna służyły też jako pasza dla zwierząt, a z traw powstała słoma służąca za pokrycie dachowe czy siennik. Żyto stało się także kluczowym składnikiem do produkcji alkoholi – z fermentowanych ziaren powstaje wódka i piwo. Mąka żytnia może być jasna, chlebowa lub ciemna. Charakteryzuje się orzechowym i lekko kwaśnych smakiem. Trzeba pamiętać o tym, że chleby czy bułki powstałe przy użyciu mąki typu 800 nie będą tak lekkie, sprężyste ani chrupkie jak te z mąki pszenicznej. Wynika to z odmiennej struktury glutenu, przez co wypieki są cięższe. Mąka żytnia ma więcej węglowodanów  błonnika pokarmowego, ale mniej białek, w tym glutenu. Zaletą pieczywa żytniego jest to, że zachowuje świeżość przez długi czas – przykład mogą stanowić produkty dostępne tu: https://ekopaka.pl/maki-ekologiczne-bio

Co zawiera mąka żytnia chlebowa? Jaką ma wartość odżywczą?

Mąka żytnia chlebowa ma około 350 kcal w stu gramach produktu. Charakteryzuje niezbyt wysokim indeksem glikemicznym, przez co nie podnosi szybko stężenia glukozy we krwi, czyli nie powoduje gwałtownych skoków insuliny. Zawiera nie tylko węglowodany, błonnik i tłuszcze, ale też witaminy – z grupy B i E oraz minerały: cynk, magnez, miedź, mangan, potas, wapń, żelazo, selen. W mące żytniej znajduje się sporo wartościowych aminokwasów, w tym globuliny i albuminy.

Czy warto używać mąkę żytnią? Jak wpływa na organizm człowieka?

Mąką żytnia chlebowa uznawana jest za zdrowy zamiennik mąki pszenicznej. Zawiera mniej problematycznego białka w postaci glutenu, reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega nagłym atakom głodu. Obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia przemianę materii, wspomaga nawet proces odchudzania. Sprzyja wobec tego utrzymaniu smukłej sylwetki, przeciwdziałając otyłości. Mówi się także o potencjalnej ochronie przed rozwojem niektórych chorób nowotworowych – np. raka piersi i prostaty.