Dlaczego czekolada poprawia humor? Która jest najlepsza?

Jedzenie czekolady nie jest wcale złym pomysłem, gdy masz gorszy dzień, chandrę,  kilka zaliczonych niepowodzeń. Czekolada – dobra jakościowo – zawiera ponad 600 substancji i pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Pod warunkiem, że jest jedzona z umiarem i zainwestujesz w wysokiej jakości produkt.

Czekolada nie tylko poprawia humor, ale też pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, a dzięki zawartości flawonoidów obniża ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Po czekoladę warto sięgać nie tylko w gorsze dni, ale którą wybrać?

Dla dobrego nastroju

Nic tak nie poprawia humoru jak czekoladowy smak i kobiety doskonale o tym wiedzą. Dlaczego czekolada poprawia humor? Różne składniki czekolady pobudzają wydzielanie serotoniny, która jest hormonem szczęścia. Czekolada dodaje energii i zdecydowanie wpływa na poprawę samopoczucia, pod warunkiem, że zjesz kilka kostek a nie całą tabliczkę. Bo to spowoduje wyrzuty sumienia. Najlepsza porcja to dwie do trzech kostek dziennie, ale dobrej jakościowo czekolady, najlepiej gorzkiej.

Od czasu do czasu warto skusić się na smaczne ciasto na bazie czekolady bądź kakao. Najbardziej popularnym jest murzynek, a na jego bazie można wyczarować słodkie przyjemności. Ciasto czekoladowe z wiśniami, bananami, gruszkami, brzoskwiniami, borówkami w zależności, od tego jakie owoce lubisz. To bardzo smaczna alternatywa do wykorzystania otwartych czekolad bądź kakao, którego termin ważności się zbliża.

Które czekolady są najlepsze?

Najzdrowsze czekolady są najbardziej kakaowe, czyli zawartość miazgi kakaowej mieści się w przedziale od 70 a 99%. Są to czekolady ciemne, gorzkie, które nie każdemu smakują. Natomiast są one najzdrowsze, zawierają najwięcej antyoksydantów i magnezu. Czekolady deserowe (nie zawierają mleka) stworzone z miazgi kakaowej od 30 do 70%. Bardzo lubiane są czekolady mleczne, które mają do 50% miazgi kakaowej i mleko. Są również białe czekolady, natomiast nazwa nie jest adekwatna, gdyż nie zawierają miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy.

Najlepsza czekolada to ta, która ma prosty skład (znany). Nie zawiera sztucznych barwników, oleju palmowego, konserwantów. Im dłuższy skład, tym więcej zapychaczy, a mniej tego co wartościowe, czyli miazgi kakaowej. Jeśli lubisz bardzo słodkie przekąski, lepszą alternatywą dla czekolady z bogatym, słodkim składem jest wspomniane domowe, czekoladowe ciasto.

Dobre jakościowo czekolady nie tylko poprawiają humor, ale co z pewnością ucieszy kobiety, zawierają substancje opóźniające procesy starzenia. Poza tym czekolada poprawia koncentrację i pamięć. Dlatego od teraz jedz ją bez wyrzutów sumienia, ale w niewielkich ilościach.