Mąka kokosowa, zastosowanie i właściwości w kuchni

Nie każdy wie, że mąka kokosowa jest jednym z najlepszych zamienników mąki zbożowej. Wynika to z faktu, iż zawiera 10 razy więcej błonnika, który jest niezastąpiony w profilaktyce antynowotworowej, chorób serca oraz cukrzycy. Zachęcamy więc do bliższego zapoznania się z mąką kokosową.

Czym jest mąka kokosowa?

Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzecha kokosowego podczas wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Można więc powiedzieć, że jest to produkt uboczny. Wyróżnia ją lekki posmak oraz aromat kokosa, niemniej jednak nie jest słodka, można więc nią zastąpić inne rodzaje mąki. Mąka kokosowa produkowana jest na Filipinach, które to są także największym eksporterem kokosów do Europy Zachodniej oraz Ameryki.

Warto pamiętać, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu, cholesterolu ani fityn. Dzięki temu można ją stosować u osób cierpiących na celiakię i cukrzycę.

Mąka kokosowa, do czego ją stosować i jak włączyć do diety?

Na samym początku warto wspomnieć, że nie należy natychmiast całkowicie przestawiać się na mąkę kokosową. Jest to ważne, ponieważ mąka kokosowa łączy się z tradycyjnymi produktami w zupełnie inny sposób i w różnych proporcjach. Warto również pamiętać, że natychmiastowe wyłączenie z diety klasycznych mąk może spowodować szok dla organizmu i różne dolegliwości.

Początkowe zakusy związane z mąką kokosową warto rozpoczynać od 1 do 2 łyżek dodawanych do wypieków, zup czy naleśników. Niby niewielka ilość, ale jest wystarczająca, aby znacząco zwiększyć ilość błonnika wchłanianego przez organizm.

Mąkę kokosową można użytkować tak samo, jak inne mąki do ciast lub zagęszczania potraw. Można ją także spożywać na surowo, w formie dodatku do owsianek, płatków czy też koktajli.

Jak łączyć mąkę kokosową z potrawami – przelicznik

Chcąc tworzyć smaczne potrawy na bazie mąki kokosowej, należy pamiętać, że należy ją łączyć w innych proporcjach niż klasyczne mąki. Odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest około 1/3 szklanki mąki kokosowej. Podczas pieczenia do 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać około 1 do 3 jajek. Mąka kokosowa wymaga także 2x więcej płynu. A samych wypieków z mąki kokosowej się nie ugniata, dlatego trzeba pamiętać, aby rozbić wszystkie grudki. Co ważne ciasto na bazie mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku mieszania.

Mąka kokosowa, gdzie kupić?

Zastanawiając się gdzie kupić mąkę kokosową, nie powinniśmy się obawiać, ponieważ dostępna jest w różnych sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach oraz oczywiście w sklepach internetowych. Dzięki temu, bez trudu zakupimy mąkę kokosową do naszych potraw!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.