Wołowina ekologiczna a ekologiczne aspekty hodowli

Wołowina z pewnością jest jednym z bardziej smakowitych mięs, które niezmiennie już od wielu lat dumnie gości na polskich stołach. Jedna obecnie w naszym kraju, znacznie można odczuć zwiększenie się popytu na produkty ekologiczne, także w odniesieniu do wołowiny. Ekologiczna wołowina jest jak najbardziej racjonalnym sposobem na pozyskanie mięsa, za pomocą metod, które są przyjazne środowisku. Zatem co warto wiedzieć o ekologicznej wołowinie?

Zwierzęta z wolnego wybiegu

Podstawą ekologicznej hodowli jest wolny wybieg. Jednak w produkcji ekologicznej, zwierzęta, które są wprowadzane do danego stada muszą pochodzić koniecznie z gospodarstwa o jednakowym statusie. W praktyce dopuszcza się także zwierzęta z gospodarstw konwencjonalnych, jednak są to nieliczne wyjątki. Wspomniany już wolny wybieg gwarantuje zwierzętom przebywanie na zewnątrz lub w budynkach otwartych. Niemniej jednak bydło koniecznie musi mieć zapewnioną ochronę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi w postaci zadaszeń lub wiat- które można wykorzystać jako pomoc w dokarmianiu podczas okresu zimowego. Ekologiczna wołowina pochodzi więc tylko z takich, ekologicznych hodowli, gdzie zwierzęta mogą cieszyć się wolnością i dobrą paszą.

Rasa bydła ma znaczenie

Kolejnym wyznacznikiem ekologicznej hodowli jest zdecydowani się na jedną, właściwą rasę bydła. Nie da się ukryć, że krowy utrzymywane ekologicznie muszą cechować się wyjątkową odpornością na choroby, a także muszą być one odpowiednio przystosowane do warunków klimatycznych. Tylko i wyłącznie wtedy, będzie zapewniona optymalna jakość produkcyjna, a także najwyższe standardy. Odpowiednim rodzajem, a raczej rasą bydła, są wytrzymałe krowy highland, która idealnie radzi sobie nawet z najtrudniejszymi warunkami środowiskowymi

Naturalne krycie to podstawa

Jeśli zależy nam na maksymalnie ekologicznych hodowlach bydła, to oczywistym faktem jest, że musi występować tu naturalne krycie. Nie wyklucza się możliwości inseminacji sztucznej jednak utrzymując zwierzęta na pastwisku będzie niezwykle trudno określić właściwy termin na taki proces. Co więcej nie można pominąć tego faktu, że na jednego samca powinno przypadać nawet 50-60 krów. Jest to podstawa każdej ekologicznej hodowli. W takich warunkach, czysto naturalnych powstaje właśnie ekologiczna wołowina. Zwierzęta cieszą się wiec maksymalnie dużą wolnością a rozród, choć jest on w pełni kontrolowany, to może odbywać się on tylko i wyłącznie za pośrednictwem procesów w pełni naturalnych. Sztuczna inseminacja choć jest dopuszczalna, to w ekologicznych warunkach niezwykle trudną będzie ją przeprowadzić, co warto mieć na uwadze.

Leczenie bydła odbywa się jedynie w niezwykle wyjątkowych i koniecznych sytuacjach

Wspomniane już zostało, że trzeba wybrać odpowiednią rasę bydła dla ekologicznej hodowli. Nie dzieje się tak bez powodu, gdyż bydło musi mieć ogromną odporność na choroby. Wynika to z faktu, że w ekologicznej hodowli kładzie się nacisk na to, by ograniczyć do niezbędnego minimum procesy konwencjonalnego leczenia. Wobec tego opieka zdrowotna nad krowami ma charakter czysto profilaktyczny. W stadach ekologiczny surowo zabronione jest stosowanie jakichkolwiek antybiotyków, czy także niezwykle chemicznych środków farmakologicznych. Co ciekawe wcale nie oznacza to, że w ekologicznej hodowli nie występują żadne choroby. Niemniej jednak chore zwierzęta, czy też zwierzęta osłabione leczy się metodami wyłącznie naturalnymi, bez żadnych środków chemicznych. Leczenie opiera się więc w pierwszej kolejności jedynie na ziołach i różnorodnych ekstraktach roślinnych. Dopiero w momencie kiedy nie przyniesie to zadowalających efektów, dopuszcza się wizytę lekarza weterynarii.

Ekologiczna produkcja wołowiny spełnia wymagania większości konsumentów. Ekologiczna wołowina  nie bez powodu cieszy się bowiem coraz większą popularnością. Zwracamy bowiem uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu, a także chcemy mieć wyraźny wpływ na poprawę stanu środowiska naturalnego. Ekologiczne hodowle są idealnym rozwiązaniem pozyskiwania mięsa.