Żur jak z żurnala

Kochani, nadszedł ten czas, by jak co roku stanąć w blokach startowych do przygotowań wielkanocnych. Na pierwszy ogień idzie zakwas z uwagi na określony termin, w którym musimy go przygotować. Przygotowujemy go na 5 dni przed śniadaniem wielkanocnym, czyli tak na prawdę już za chwileczkę, już za momencik. Namawiam do zrobienia własnego, naturalnego, z naprawdę krótką listą składników. Co zawierają butelkowo – sklepowe receptury, sami sprawdźcie.

Do przygotowania zakwasu własnoręcznie, namawiam również z powodu niepowtarzalnego smaku i aromatu, jakiego nadaje zupie ów starter. Zróbmy więc nasz zakwas choć od święta:)

Składniki: 100g mąki żytniej (ok. 7 łyżek), 500 ml ciepłej przegotowanej wody, skórka chleba razowego na zakwasie plus opcjonalnie przyprawy: 2 ziela angielskie, liść laurowy,3 ziarna pieprzu i 2 obrane ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. Ziele, pieprz i czosnek zgniatam przed użyciem.

Robota: Suche składniki wkładam do słoika zalewam wodą, przykrywam ściereczką i odstawiam na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany zakwas jest gotowy do użycia. Pół litra zakwasu wystarczy, by ugotować żur na 6 osób.