Dodaj sobie mocy na jesień!

Odporność organizmu jesienią jest wystawiona na szczególną próbę. Coraz chłodniejsze poranki i wietrzne dni mogą każdego wytrącić z równowagi. Szczególnie w tym czasie warto zadbać o zdrowie, wspomagając się naturalnymi witaminami czerpanymi z warzyw i owoców.

Naturalne wspomaganie

Wrzesień i październik to miesiące, w których każdy z nas powinien szczególnie zadbać o swoje zdrowie, by organizm skuteczniej radził sobie z atakami wirusów i bakterii, czy nawet zwykłym przeziębieniem. Taką kurację najlepiej zacząć od środka, a więc od zbilansowanej diety, bogatej w odpowiednie składniki odżywcze, odgrywające znaczącą rolę w procesie wzmacniania odporności. Czego nie może zabraknąć w diecie jesienią?

  • witaminy C, która, zmniejsza ryzyko przeziębień i wspomaga układ krwionośny,
  • witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem, zapobiegającym uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki,
  • cynku, gdyż jego niedobór zwiększa podatność na infekcje, wzmaga kłopoty z koncentracją i ogólne zmęczenie,
  • żelaza, które pomaga w zwalczaniu wirusów i bakterii i wspiera pracę układu nerwowego
  • magnezu, podstawowego minerału w procesie przemiany materii, którego prawidłowy poziom ma korzystny wpływ na naszą odporność.

I chociaż sklepowe oraz apteczne półki uginają się od różnego rodzaju specyfików i suplementów, warto sięgnąć po naturalną alternatywę. Świeże warzywa i owoce to kopalnia witamin i minerałów, które nie tylko dodadzą energii w okresie przesilenia, ale przede wszystkim wspomogą układ odpornościowy. Pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia to zarówno warzywna sałatka do obiadu, surowe owoce jako przekąska między posiłkami, ale także świeże, domowe soki. Warzywa i owoce w płynnej postaci przyswajane są znacznie szybciej i efektywniej – sok z miąższem absorbujemy aż w 70% i to już po kilkunastu minutach. A dla porównania na przyjęcie (zaledwie 20%) składników z surowych warzyw czy owoców potrzebujemy ponad 4 godziny.

Świeżo wyciskane soki na jesień

Kupować czy wyciskać? Odpowiedź jest dziecinnie prosta. Gdy mamy taką możliwość, zawsze stawiajmy na samodzielne wyciskanie. Kartonowe soki dostępne w powszechnej sprzedaży zawierają bardzo dużo cukru i słodzików. A wykonanie w pełni naturalnego napoju, pozbawionego sztucznych dodatków, pełnego składników odżywczych i witamin jest naprawdę proste. Pomocą będzie dobra wyciskarka, najlepiej wolnoobrotowa, taka jak Zeegma Sap Pro, która pozwoli wyciągnąć z owoców i warzyw maksymalną ilość soku. Dotykowy panel sterowania z ośmioma trybami pracy, duży wlot i trzy rodzaje sita pozwalają przyrządzić dokładnie taki napój jaki lubimy – zupełnie klarowny lub gęsty, pełen miąższu, a nawet sorbet, przecier, czy domowe lody. Co ciekawe, wyciskarka pracuje bardzo cicho (poniżej 65 dB) dlatego odgłosy pracującego sprzętu nie zbudzą domowników o poranku. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na jesienne soki wzmacniające odporność, które będą doskonałym zastrzykiem energii na początek dnia. Na zdrowie!

Jesienny power

  • 1 burak
  • 1 jabłko
  • 4 marchewki
  • garść pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cm imbiru
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania: Obierz i umyj buraka, jabłko i marchewki. Pokrój seler i imbir na mniejsze kawałki. Wrzuć składniki do wyciskarki. Po skończonym procesie, dodaj soku z cytryny do smaku. Pij tuż po przygotowaniu.

 

Dyniowe orzeźwienie

  • 2 szklanki dyni (np. Hokkaido)
  • 4 jabłka
  • 4 marchewki
  • 2 cm imbiru
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania: Obierz i umyj dynię, jabłka i marchewki. Pokrój dynię i imbir w mniejsze kawałki. Wrzuć składniki do wyciskarki. Po skończonym procesie, dodaj szczyptę kurkumy. Pij tuż po przygotowaniu.

 

Best Seler

  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 gruszka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania: Umyj, obierz i pokrój gruszkę oraz seler. Wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki (pamiętaj o mieszaniu produktów o różnej konsystencji, żeby dobrze wycisnąć nać). Po skończonym procesie, dobrze wymieszaj płyn. Pij tuż po przygotowaniu.